Πότε πληρώνονται 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες από την εκκαθάριση εισφορών του 2019 - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
17 Φεβρουαρίου 2021

Πότε πληρώνονται 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες από την εκκαθάριση εισφορών του 2019


Η εξυπηρέτηση της ρύθμισης θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου, όταν και θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη από τις 5 δόσεις


Πρόκειται για τις οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση αποπληρωμής πέντε δόσεων, η πρώτη εκ των οποίων πρέπει -με την ισχύουσα διάταξη- να πληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου, όπως γράφει η Αλεξάνδρα Κλειδαρά για τα dikaiologitika.gr.

Υπενθυμίζεται πως μετά την μεγάλη εκκαθάριση των εισφορών του 2019, τελευταία χρονιά κατά την οποία εφαρμόστηκε το σύστημα εισφοροδότησης μη μισθωτών με βάση το φορολογητέο εισόδημα, προέκυψαν χρεωστικά υπόλοιπα για 800.349 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Πρόσφατη εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ, υπενθύμισε πως θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του 2019 έως τις 31 Μαρτίου 2021, ενώ οι επόμενες δόσεις έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα.

Με την νέα παράταση που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας, η εξυπηρέτηση της ρύθμισης θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου, όταν και θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη από τις 5 δόσεις. Δίνεται έτσι νέα «ανάσα» 3 μηνών για την αποπληρωμή των οφειλόμενων του 2019.

Παράλληλα οι οφειλόμενες εισφορές από το πρώτο Lockdown θα αποπληρωθούν το 2022, οπότε μπορούν να υπαχθούν σε νέα ρύθμιση 24-48 δόσεων με επιτόκιο 2,5% και ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ.

Θα μπορούν δηλαδή να αποπληρωθούν σε έως και 4 χρόνια, όπως ανακοίνωσε πριν λίγα 24ωρα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Η αίτηση για την υπαγωγή στην εν λόγω ρύθμιση θα μπορεί να υποβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022 και υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Κατ` εξαίρεση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση καθορίζονται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση θα αντιμετωπίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων - εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων έχει παραταθεί μέχρι 30 Απριλίου 2021. Συνολικά έχουν παραταθεί έως 30 Απριλίου ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 μηνών για επιχειρηματίες και 4 μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για τις:

ληξιπρόθεσμες οφειλές από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές οφειλόμενες από επιχειρήσεις – εργοδότες που ήταν κλειστοί ή πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020, για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας, που ήταν αρχικά απαιτητές έως 31/3/2020 (έως 10/4/2020 για πρ. ΝΑΤ), έως 30/4/2020 και έως 31/05 (έως 10/05 για πρ. ΝΑΤ) αντίστοιχα.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μάιου 2020, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών όπως και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, που πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, απαιτητών αρχικά έως 31/3, 30/4, 31/5 και 30/6 αντίστοιχα.

Την ίδια παράταση, όμως, έως το τέλος του τρέχοντος έτους και ακολούθως την ρύθμιση σε 24 ή 48 δόσεις θα λάβουν επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τυχόν δόσεις οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών ασφαλισμένων προηγούμενων ετών – δηλαδή του 2017 και του 2018 – για τις οποίες έχει χορηγηθεί δυνατότητα παράτασης καταβολής μέχρι την 30η Απριλίου.

Στην νέα έκτακτη ρύθμιση θα ενταχθούν από το 2022 κατ αρχήν οφειλές τουλάχιστον 316 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το ποσό ανέρχεται το συνολικό χαρτοφυλάκιο των "παγωμένων" χρεών προς τα Ταμεία. Το 71%, δηλαδή τα 225 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε αναστολές ασφαλιστικών οφειλών επιχειρήσεων, δηλαδή εργοδοτικές και εργατικές εισφορές που αφορούν σε μισθωτούς απασχολούμενους, έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας. Τα υπόλοιπα 91 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 28,8% αφορούν σε ατομικές ασφαλιστικές οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, χωρίς να υπολογίζονται τα χρέη από εκκαθαρίσεις παλαιότερων ετών (2017 – 2019). Ο κ. Χατζηδάκης έχει επίσης εξαγγείλει νέες αποφάσεις για μηνιαίες παρατάσεις στην καταβολή των δόσεων Ιανουαρίου και Φεβρουάριο ενεργών ρυθμίσεων προς το ΚΕΑΟ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...