Όλα δείχνουν κακή συμφωνία! Οι σκληροί «τοκογλύφοι» του Βορρά φέρνουν την Ευρώπη στα όρια της - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
20 Ιουλίου 2020

Όλα δείχνουν κακή συμφωνία! Οι σκληροί «τοκογλύφοι» του Βορρά φέρνουν την Ευρώπη στα όρια της

Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία είναι οι χώρες που πολλοί στη Σύνοδο Κορυφής ονομάζουν «φειδωλές». Είναι οι χώρες που βάζουν εδώ και τρία 24ωρα (μπαίνουμε στο τέταρτο πια) τρικλοποδιές στη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι οι χώρες που έχουν μετατρέψει τη Σύνοδο Κορυφής, που άρχισε την Παρασκευή (17.07.2020), σε ένα άνευ προηγουμένου θρίλερ, το οποίο συνεχίστηκε τα κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Κυριακή προς τη Δευτέρα.

Περίπου στις 07:00 το πρωί, οι 27 αποφάσισαν να «σφυρίξουν» ξανά προσωρινή λήξη (ύστερα από 10 λεπτά συνεδρίασης, αφού ως τα ξημερώματα γινόταν το… μεγάλο παζάρι), να κάνουν ένα διάλειμμα για ύπνο και ξεκούραση και να επιστρέψουν στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) για να συνεχιστεί η Σύνοδος Κορυφής, με την ελπίδα πως αυτή τη φορά θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, μέχρι την ώρα εκείνη θα διανεμηθεί στις αντιπροσωπείες των 27 χωρών μελών της ΕΕ νέα πρόταση, η οποία θα προβλέπει ότι το ποσό του ταμείου ανάκαμψης θα ανέρχεται σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισεκατομμύρια ευρώ θα αποτελούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 360 δισεκατομμύρια δάνεια.

Το αρχικό σχέδιο, το οποίο είχαν χαρακτηρίσει απαράδεκτο οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία), προέβλεπε το ότι ποσό των επιχορηγήσεων που θα μπορούσαν να λάβουν οι χώρες μέλη να ανέρχεται σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Γαλλία και η Γερμανία άσκησαν πιέσεις ώστε το ποσό να παραμείνει γύρω στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ, με τον Εμανουέλ Μακρόν μάλιστα να τα… χώνει σε Ρούτε και Κουρτς για τις ανακολουθίες τους και να διαμηνύει ότι προτιμά να φύγει παρά να συναινέσει σε μια κακή συμφωνία.

Τώρα όμως «υπάρχει πεδίο συμφωνίας», όπως σχολίασε ευρωπαϊκή πηγή. Κάποιες από τις χώρες που βάζουν τρικλοποδιές στη συμφωνία είχαν ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να μειώσει τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ στα 700 και η αντιστοιχία επιχορηγήσεων και δανείων να είναι 50%-50%.

Η εισήγηση να διατεθούν 400 δισεκ. ευρώ ως δωρεές, ενισχύσεις και επιχορηγήσεις (από 500 δισεκ. που προέβλεπε η αρχική πρόταση) απορρίφθηκε από το μπλοκ του Βορρά, που ήθελε το ποσό να περιοριστεί στα 350 δισεκατομμύρια.

«Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», έγραψε στο twitter ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε εκτίμησε ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο», είπε ο Ρούτε. Δήλωσε ακόμη πως είναι ευτυχής με τις τρέχουσες προτάσεις πάνω στο τραπέζι για το ταμείο ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Μια Σύνοδος Κορυφής γεμάτη εμπόδια

Οι 27 διαφωνούν όσον αφορά τον καταμερισμό των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο έχει σκοπό να βγάλει την Ευρώπη από τη βαθύτερη ύφεση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και το ποιοι θα είναι οι όροι για τις χώρες που θα ωφεληθούν.

Στο τραπέζι βρίσκονται το πακέτο 1,8 τρισεκ. ευρώ για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα 750 δισεκ. ευρώ που προτείνεται να διαθέτει το Ταμείο Ανάκαμψης θα συγκεντρωθούν, εξ ονόματος όλων των χωρών μελών, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αγορές κεφαλαίων. Θα πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα προς τη στενότερη ολοκλήρωση. Κατόπιν, το ποσό αναμένεται να διατεθεί κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Ιταλία, Ισπανία…) που υπέστησαν τα βαρύτερα χτυπήματα από την πανδημία.

Οι τεταμένες συνομιλίες, που κοντεύουν να φθάσουν σε διάρκεια τη Σύνοδο Κορυφής στη Νίκαια (Γαλλία) πριν από 20 χρόνια, υπογραμμίζουν το χάσμα μεταξύ του Βορρά και του Νότου στην Ευρώπη

Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία και Φινλανδία είναι οι χώρες που φαίνεται πως βάζουν εμπόδια στη συμφωνία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δεν έκρυψε την οργή του, το βράδυ της Κυριακής (19.07.2020), για την αντίσταση που προβάλλουν οι χώρες αυτές στο να προσφερθεί μεγάλο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ιδίως με κοινό δανεισμό της ΕΕ, από τις αγορές, ως βοήθεια στα κράτη μέλη.

Υπάρχουν επίσης διαφωνίες για την πρόταση να υπάρχει ρήτρα με βάση την οποία θα παγώνει η βοήθεια σε χώρες που κρίνεται ότι καταπατούν τις δημοκρατικές αρχές. Η Ουγγαρία, με τη στήριξη της Πολωνίας, απειλεί να ασκήσει βέτο εάν συμπεριληφθεί τέτοια ρήτρα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...