«Ξυπόλητοι» στην Ευρώπη: Στον «αυτόματο» ο Μητσοτάκης για το Ταμείο Ανάκαμψης! Ποια 32 δις ευρώ; - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
17 Ιουλίου 2020

«Ξυπόλητοι» στην Ευρώπη: Στον «αυτόματο» ο Μητσοτάκης για το Ταμείο Ανάκαμψης! Ποια 32 δις ευρώ;

Αμφίβολο είναι εάν σήμερα αποφασίσει η Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι πληροφορίες που έρχονται κάνουν λόγο για τρία σενάρια σχετικά με την οριστικοποίηση του συνολικού ποσού. Οι Βόρειοι πάντως, δεν πρόκειται να συμφωνήσουν στην αρχική πρόταταση των 750 δις ευρώ και μάλιστα με την ποσόστωση τα 500 δις ευρώ να είναι επιδοτήσεις και τα 250 δις ευρώ δάνεια με μνημόνιο.

Το πιθανότερο σενάριο είναι το συνολικό ποσό να είναι πολύ μικρότερο, που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει τα 32 δις ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη και είναι ζήτημα εάν θα πιστωθούν στην χώρα μας 24 δις ευρώ όπου τα 12 δις ευρώ θα είναι υπό μορφή δανείου.

Ωστόσο ενώ υπάρχουν καθημερινά υπόγειες διαβουλεύσεις και επαφές όλων των Νότιων που προσπαθούν να βρουν συμμαχίες, η Ελλάδα και ο κος Μητσοτάκης δεν έχουν προχωρήσει σε τέτοιους είδους κινήσεις.

Μερικές σημαντικές συναντήσεις που έγιναν την τελευταία εβδομάδα, απούσης της Ελλάδας, είναι: Η μετάβαση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε στη Χάγη, για συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του, μετά από πρόσκληση του κ. Ρούτε. Αμέσως μετά ο Ιταλός πρωθυπουργός μετέβη στην Ισπανία, μετά από πρόσκληση του κ. Σάντσεθ, ο οποίος προσκάλεσε και τον Πορτογάλο κ. Κόστα. Είχαμε δηλαδή μια τριμερή Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας.

Αμέσως μετά μετέβη στην Ισπανία ο Ολλανδός κ. Ρούτε, όπου είχαμε τριμερή Ισπανίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας. Στο ενδιάμεσο, οι πρωθυπουργοί των πιο πάνω χωρών είχαν ξεχωριστές επαφές με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Με την κα Μέρκελ ο κ. Ρούτε συναντήθηκε τρεις φορές μέσα σε 15 μέρες. Το ίδιο και ο κ. Μακρόν. Παράλληλα, ο κ. Ρούτε είδε και τους επικεφαλής της Σλοβακίας, Σλοβενίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας.

Η Ελλάδα ήταν απούσα. Από το Μαξίμου είχε ανακοινωθεί μόνο τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη στην κα Μέρκελ και στον κ. Μισέλ. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα ακόμα αντιμετωπίζεται με καχυποψία από μερίδα Βορείων, ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα ανέμενε κανείς, να βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων, ώστε να αποφευχθεί η εποπτεία και οι επιπλέον όροι που φαίνεται πως έρχονται και θα έχουν βαρύνουσα πολιτική σημασία.


crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...