Δραματική ομιλία Μισέλ στους «27»: Είστε ικανοί να οικοδομήσετε την ενότητα ή θα παρουσιάσουμε, με ένα δάκρυ, το πρόσωπο μιας αδύναμης Ευρώπης; - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
20 Ιουλίου 2020

Δραματική ομιλία Μισέλ στους «27»: Είστε ικανοί να οικοδομήσετε την ενότητα ή θα παρουσιάσουμε, με ένα δάκρυ, το πρόσωπο μιας αδύναμης Ευρώπης;

Δύσκολες ώρες για την ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής, που εξελίσσεται σε θρίλερ, κάτι που αποτυπώθηκε σε ομιλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προς τους ηγέτες των 27 χωρών-μελών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο δείπνο των ηγετών, την Κυριακή το βράδυ, όπου αρκετοί ηγέτες φέρονται να έκαναν δηλώσεις με έντονο συναίσθημα, ο Σαρλ Μισέλ βγήκε μπροστά για να παροτρύνει τους ηγέτες να βρουν συναίνεση για μια συμφωνία, σημειώνοντας τις εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και του οικονομικού σοκ που αυτή προκάλεσε.

Στην ομιλία του, ο Μισέλ αναφέρθηκε στα ανθρώπινα θύματα της πανδημίας και μίλησε για την ευθύνη της ΕΕ ως παγκόσμιας δύναμης προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση. Και τόνισε τις προσπάθειές του να μεσολαβήσει μια συμφωνία.
«Σήμερα στον κόσμο έχουμε ξεπεράσει τους 600.000 θανάτους και αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου κρίση», δήλωσε ο Μισέλ. «Η ΕΕ είναι μία από τις πιο μεγάλες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο», συνέχισε. «Μπορώ να δω στη θέση μου πόσο σημαντικό ήταν να οικοδομήσουμε ενότητα μεταξύ μας, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον. Άκουσα προσεκτικά τον καθένα από εσάς. Μου έχουν πει πολλοί ότι οι επιχορηγήσεις είναι πάρα πολλές. Μείωσα το ποσό για πρώτη φορά και μετά για δεύτερη φορά».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επεσήμανε επίσης ότι, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα των «φειδωλών» χωρών (σ.σ.: Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία), εργάστηκε τόσο για τη μείωση του συνολικού μεγέθους του βασικού επταετούς σχεδίου προϋπολογισμού, όσο και για τη διαμόρφωση μιας πρότασης διακυβέρνησης για τη ρύθμιση της εκταμίευσης των κεφαλαίων ανάκαμψης.

Κλείνοντας, ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε τους ηγέτες να βρουν συμφωνία και να παρουσιάσουν ένα ενωμένο μέτωπο απέναντι στους δικούς τους πολίτες και στον κόσμο. «Το ερώτημα είναι επομένως το εξής: είναι οι 27 ηγέτες υπεύθυνοι έναντι των λαών της Ευρώπης και ικανοί να οικοδομήσουν την ευρωπαϊκή ενότητα και εμπιστοσύνη;», ρώτησε. «Ή, με δάκρυα, θα παρουσιάσουμε το πρόσωπο μιας αδύναμης Ευρώπης, που υπονομεύεται από τη δυσπιστία;».

«Καθ ‘όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τους άκουσα όλους, έδειξα τον απόλυτο σεβασμό», είπε ο Μισέλ. «Η επιθυμία μου είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία και οι ευρωπαϊκές εφημερίδες να συζητούν αύριο για το γεγονός ότι η ΕΕ πέτυχε μια αδύνατη αποστολή. Αυτό είναι που έχω στην καρδιά μου».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...