Ο ΠΟΥ ζητά αύξηση της παραγωγής δεξαμεθαζόνης σε όλο τον κόσμο - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
22 Ιουνίου 2020

Ο ΠΟΥ ζητά αύξηση της παραγωγής δεξαμεθαζόνης σε όλο τον κόσμο

Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι το φάρμακο μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα από κορονοϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε σήμερα σε αύξηση της παραγωγής δεξαμεθαζόνης, μετά την ανακοίνωση Βρετανών ερευνητών ότι αυτό το ισχυρό στεροειδές μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα σε ασθενείς που πάσχουν σοβαρά από την Covid-19.

«Η επόμενη πρόκληση είναι η αύξηση της παραγωγής και η γρήγορη και δίκαιη διανομή δεξαμεθαζόνης σε όλο τον κόσμο, εστιάζοντας στο πού είναι περισσότερο αναγκαία», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Γενεύη.

«Ευτυχώς, είναι ένα φθηνό φάρμακο και υπάρχουν πολλοί παρασκευαστές δεξαμεθαζόνης σε όλο τον κόσμο που πιστεύουμε ότι μπορούν να επιταχύνουν την παραγωγή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της βρετανικής κλινικής δοκιμής Recovery που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η δεξαμεθαζόνη μειώνει κατά το ένα τρίτο τη θνησιμότητα στους ασθενείς που νόσησαν σοβαρά από την Covid-19.


Αυτό το φάρμακο είναι το πρώτο που δείχνει βελτιωμένη επιβίωση σε ασθενείς με Covid-19, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο. Χρησιμοποιείται ήδη σε πολλές ενδείξεις για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη του επίδραση.

Η βρετανική μελέτη έδειξε επίσης ότι η θνησιμότητα μειώθηκε κατά το ένα πέμπτο σε λιγότερο σοβαρά άρρωστους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε οξυγόνο μέσω μάσκας χωρίς να είναι διασωληνωμένοι. Από την άλλη, η θεραπεία δεν έδειξε κανένα όφελος για ασθενείς που δεν χρειάζονταν αναπνευστική βοήθεια.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ τόνισε ότι «η δεξαμεθαζόνη πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε ασθενείς της Covid-19 σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, υπό στενή κλινική παρακολούθηση».

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το φάρμακο λειτουργεί για ασθενείς σε ήπια κατάσταση ή ως προληπτικό και μπορεί να προκαλέσει βλάβη», επέμεινε ο Τέντρος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της κλινικής δοκιμής, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυτή η θεραπεία θα χρησιμοποιηθεί αμέσως για τη θεραπεία των σοβαρά προσβεβλημένων ασθενών.

«Η ζήτηση έχει ήδη αυξηθεί», μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της βρετανικής δοκιμής, σημείωσε ο Τέντρος.

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει «αλληλεγγύη» και «διαφάνεια», ώστε οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών σε σοβαρή κατάσταση υγείας να λαμβάνουν κατά προτεραιότητα αποθέματα δεξαμεθαζόνης.

Ζήτησε επίσης να είναι πάντα διαθέσιμα αποθέματα για τη θεραπεία άλλων ασθενειών για τις οποίες χρησιμοποιείται συνήθως η δεξαμεθαζόνη.

«Είναι επίσης σημαντικό να γίνει επαλήθευση ότι οι προμηθευτές μπορούν να εγγυηθούν την ποιότητα» των προϊόντων, «επειδή υπάρχει υψηλός κίνδυνος να εισέλθουν στην αγορά κατώτερα ή παραποιημένα προϊόντα», σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ένα φάρμακο διαφορετικό από τη δεξαμεθαζόνη, το αντιϊκό ρεμδεσιβίρη (remdesivir), έδειξε κάποια αποτελεσματικότητα στην επιτάχυνση της ανάρρωσης των ασθενών που νοσηλεύονταν με Covid-19. Η ανακοίνωση έγινε επίσημα στα τέλη Απριλίου από τις αμερικανικές αρχές.

Ωστόσο, η ρεμδεσιβίρη δεν αποδείχθηκε ότι απέτρεψε θανάτους.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Υγεία - Βότανα - Διατροφή