Ενοίκια: Πώς διαμορφώνεται ο νέος "χάρτης" ακινήτων... - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
18 Ιουνίου 2020

Ενοίκια: Πώς διαμορφώνεται ο νέος "χάρτης" ακινήτων...

Σημαντικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων λόγω της πανδημίας

H επανεκκίνηση του τουρισμού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνα της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων Spitogatos, δεν δείχνει ικανή να σώσει τη σεζόν για τα Airbnb ακίνητα, πολλά εκ των οποίων επέστρεψαν -ανακαινισμένα και επιπλωμένα- στα «παραδοσιακά» ενοίκια.

Οι τάσεις… φυγής από το Airbnb, και τις άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, είχαν αρχίσει να εδραιώνονται από τον Απρίλιο, με τις αγγελίες των ακινήτων που προσφέρονται για ενοικίαση να καταγράφουν αυξήσεις έως και κατά 44,4%. Το φαινόμενο, ωστόσο, διογκώθηκε τον Μάιο. Από τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει στις 14 Μαΐου το iefimerida.gr διαφαινόταν ότι 1.900 ακίνητα (Αθήνα) είχαν ήδη εγκαταλείψει το Airbnb -μια «έξοδος» της τάξης του 16%- για να επιστρέψουν στα ενοίκια.
Ενοίκια: Ο νέος «χάρτης» τιμών

Η νέα έρευνα της Spitogatos για τα ενοίκια, στην οποία περιλαμβάνονται δυο πίνακες με συνολικά 20 ζώνες, φανερώνει ότι υπάρχουν περιοχές όπου διπλασιάστηκαν τα διαθέσιμα προς ενοικίαση ακίνητα. Τα στοιχεία δείχνουν τις διαφορές στις τιμές ενοικίασης και στα προσφερόμενα για ενοίκιο ακίνητα στην Αθήνα από το διάστημα προ της «καραντίνας» (1η Μαρτίου) μέχρι και σήμερα.

Όπως προκύπτει, λόγω της μεγαλύτερης προσφοράς ακινήτων για ενοικίαση καταγράφονται μειώσεις τιμών σε περιοχές - «κάστρα» του Airbnb, όπως το Παγκράτι (-4,66% από αρχές Μαρτίου), και σε άλλες ζώνες όπως το Χαλάνδρι (-5%). Παρά ταύτα, στο Κουκάκι, ίσως η μεγαλύτερη βάση ακινήτων Airbnb στην Ελλάδα, οι τιμές «τσίμπησαν» κατά 2,3%, ενώ μικρή αύξηση καταγράφεται και στη ζώνη Εξάρχεια – Νεάπολη. Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών καταγράφεται στα ενοίκια του Νέου Κόσμου (σχεδόν +5%), μια περιοχή που «έκλεψε» αίγλη λόγω του κορεσμού στη ζώνη Κουκάκι – Μακρυγιάννη.

Δείτε τον πίνακα της έρευνας του Spitogatos με τις διαφοροποιήσεις στα ύψη των ενοικίων και στα προσφερόμενα ακίνητα («κλικ» για μεγέθυνση):
H μεγάλη φυγή από το Airbnb -Εως διπλάσια η προσφορά για «παραδοσιακά» ενοίκια 

Το δεύτερο μεγάλο εύρημα της έρευνας είναι η μαζική επιστροφή στα ενοίκια των ακινήτων που ήταν στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως το Airbnb.

Είναι ενδεικτικό ότι στο ιστορικό κέντρο* της Αθήνας είναι σχεδόν διπλάσια πλέον (+88%) τα διαθέσιμα σπίτια για μακροχρόνια ενοικίαση. Ακολουθούν ο Νέος Κόσμος (+65,35%), το Παγκράτι (+25,55%), η Καλλιθέα (+45,24%). Σε όλο το κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με την έρευνα του Spitogatos, τα διαθέσιμα ακίνητα για ενοίκιο αυξήθηκαν σχεδόν κατά 25%.

Η «έξοδος» από το Airbnb σηματοδοτεί μια ακόμη σημαντική αλλαγή για την αγορά ακινήτων: τα σπίτια επιστρέφουν… ανακαινισμένα και επιπλωμένα. Στο ιστορικό κέντρο οι αγγελίες σπιτιών που δηλώνονται ως «ανακαινισμένο» ή «επιπλωμένο» διπλασιάστηκαν (+102%!), ενώ παρόμοια ήταν η τάση και σε άλλες περιοχές, όπως στο Κουκάκι (+40%) και στο Γκάζι – Μεταξουργείο – Βοτανικός (+75%).

Δείτε τον πίνακα με το τοπ-10 των περιοχών του δήμου Αθηναίων που εγκαταλείπουν… ατάκτως το Airbnb και επιστρέφουν στα ενοίκια:


*η υποπεριοχή ‘ιστορικό κέντρο’ αναφέρεται στις περιοχές Ακρόπολη-Μοναστηράκι-Θησείο-Πλάκα-Φιλοπάππου και η υποπεριοχή ‘κέντρο’ στις περιοχές Ακαδημία-Ομόνοια-Πλατεία Βάθης-Πλατεία Κάνιγγος-Πλατεία Κλαυθμώνος-Σύνταγμα-Ψυρρή-Πλατεία Κουμουνδούρου-Πλατεία Καρύτση-Παλιά Βουλή-Ζάππειο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...