Μετά από δεκαετίες οι άνδρες των ΜΑΤ με απόφαση της κυβέρνησης θα ανανεώσουν πλήρως τον εξοπλισμό τους ώστε να είναι... ετοιμοπόλεμοι - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
23 Ιουνίου 2020

Μετά από δεκαετίες οι άνδρες των ΜΑΤ με απόφαση της κυβέρνησης θα ανανεώσουν πλήρως τον εξοπλισμό τους ώστε να είναι... ετοιμοπόλεμοι

Η ΕΛ.ΑΣ. αγοράζει 50.000 νέα δακρυγόνα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη και ασπίδες για τη «μάχη του Έβρου»

Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το μακρινό 2004 είχε να ανανεωθεί ο εξοπλισμός των ΜΑΤ. Μετά τα γνωστά επεισόδια όμως στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου κρίθηκε επιβεβλημένη η αγορά χιλιάδων νέων ασπίδων, κρανών, αλεξίσφαιρων γιλέκων αλλά και τεράστιας ποσότητας δακρυγόνων. Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης η Ελληνική Αστυνομία προχωρά στην πλήρη ανανέωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των Μονάδων Αποκατάστασης της Τάξης που θα κοστίσει πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να έχουν αγοραστεί 22.000 νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα που θα δοθούν στα ΜΑΤ αλλά και σε άλλες υπηρεσίες που κρίνεται απαραίτητο να φορούν τα μέλη τους, όπως είναι οι Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. (Δίκυκλης Αστυνόμευσης), οι Ο.Π.Κ.Ε. (Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας) και η Άμεση Δράση. Ήδη τα πρώτα γιλέκα έχουν ξεκινήσει να έρχονται από το εξωτερικό αντικαθιστώντας όσα έχουν λήξει - τα γιλέκα έχουν ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο αντοχής. Μετά παύουν να είναι τόσο αποτελεσματικά.
5.000 νέα κράνη και 3.000 ασπίδες

Παράλληλα θα αγοραστούν 5.000 καινούργια κράνη εκ των οποίων τα 2.000 θα δοθούν στα ΜΑΤ και τα υπόλοιπα 3.000 στους δικυκλιστές αστυνομικούς (κάτι που είχε πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ερμού όταν συνάντησε μέλη της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.), ενώ θα αγοραστούν επίσης 3.000 νέες ασπίδες καθώς επίσης και νέα οχήματα καταιονισμού τύπου «Αίαντας».

Οι δυνατότητες του «Αίαντα»

Πρόκειται για τα οχήματα που ρίχνουν νερό και το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν σταλεί στη συνοριακή γραμμή του Έβρου. Έχουν τη δυνατότητα να ρίχνουν νερό με τόση πίεση που μπορεί να σπάσουν ακόμη και χέρια, ενώ σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Bait Alpha Technologies στο νερό που εκτοξεύεται κατά του πλήθους μπορεί να εγχυθεί δακρυγόνο αέριο ή σπρέι πιπεριού.

Μέχρι σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει τρία τέτοια οχήματα και η σκέψη είναι να αγοραστούν τώρα να αγοραστούν και κάποια μικρότερα προκειμένου να επιχειρούν σε στενότερους δρόμους.


50.000 δακρυγόνα

Όσον αφορά τα δακρυγόνα, αναμένεται να εγκριθεί η προμήθεια 50.000 νέων καθώς επίσης και η αγορά εκτοξευτήρων που θα ρίχνουν χημικά κατά ριπάς, κάτι που κρίθηκε επιβεβλημένο μετά τα γεγονότα του Έβρου τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο. Όπως τονίζουν άλλωστε οι αρμόδιοι, οι αποθήκες κοντεύουν ν’ αδειάσουν. Θυμίζουμε ότι τα τελευταία δακρυγόνα είχαν αγοραστεί το 2017 από τη Βραζιλία.

Νέα οχήματα και drones

Δεν αποκλείεται επίσης να αγοραστούν επιπλέον θωρακισμένα οχήματα για την ΕΚΑΜ (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα) που επίσης βρέθηκε στα σύνορα κατά την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση αλλά και νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου drone.

Πού θα βρεθούν τα χρήματα

Τα χρήματα για την αγορά όλου αυτού του εξοπλισμού θα προέλθουν από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις αρχές Μαρτίου η εκπρόσωπος της Κομισιόν, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε από τις Καστανιές του Έβρου ότι θα χορηγηθεί στην Ελλάδα ένα κονδύλι της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής - προσφυγικής κρίσης. Τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά βέβαια θα πάνε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό θα κρατήσει και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Κάθε νέα προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού στην Αστυνομία έχει ήδη αρχίσει να περνάει από την έγκριση του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Υγεία - Βότανα - Διατροφή