Πιερία: Ούτε τα Βαλκάνια σώζουν τον τουρισμό – Ακυρώσεις σε ξενοδοχεία... - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
21 Ιουνίου 2020

Πιερία: Ούτε τα Βαλκάνια σώζουν τον τουρισμό – Ακυρώσεις σε ξενοδοχεία...

Η φετινή χρονιά δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες, λέει στον Τύπο Θεσσαλονίκης η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων

*Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Σταδιακά ανοίγουν τα ξενοδοχεία της Πιερίας ωστόσο οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλές και κινούνται κοντά στο 20-25%, με τους ξενοδόχους να κάνουν λόγο για μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά.

«Είναι απολύτως βέβαιο και όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Η κίνηση αναμένεται να αρχίσει μετά τις 10 Ιουλίου αλλά με χαμηλές πληρότητες, γύρω στο 25%», τόνισε μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης η Ευαγγελία Ξυπτερά, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας.


Κάποια από τα ξενοδοχεία της περιοχής άνοιξαν από τις 15 Ιουνίου ενώ περίπου μέχρι και τις 10 Ιουλίου εκτιμάται ότι θα έχουν ανοίξει όλα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εικόνα ότι κάποιο ξενοδοχείο δεν θα ανοίξει καθόλου, σύμφωνα με την κ. Ξυπτερά. Η ίδια τονίζει ωστόσο ότι φέτος αν δεν ανοίξει ένα ξενοδοχείο «δεν σημαίνει ότι φαλιρίζει και δεν ανοίγει, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι πληρότητες οπότε δε ρισκάρει να ανοίξει». «Όποιος ανοίξει φέτος θα είναι «ήρωας». Δεν σημαίνει ότι επειδή άνοιξαν τα σύνορα η χρονιά θα είναι ίδια με τις προηγούμενες. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση η μία χρονιά με την άλλη», λέει χαρακτηριστικά.

Οι προσδοκίες

Μετά το «άνοιγμα» του τουρισμού είναι ελάχιστες οι κρατήσεις που έχουν γίνει, ενώ και κρατήσεις που είχαν γίνει μέχρι τον Φεβρουάριο, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, σε μεγάλο βαθμό έχουν ακυρωθεί, ενώ κάποιες άλλαξαν από τον Ιούνιο και πήγαν τον Σεπτέμβριο και λίγες μεταφέρθηκαν για το 2021.

Παρά το πρόσφατο άνοιγμα των συνόρων οι προσδοκίες για τουρισμό ακόμα και από τις γειτονικές χώρες που παραδοσιακά αποτελούν «αιμοδότη» της περιοχής, είναι χαμηλές «γιατί και εκεί οι πολίτες έχουν προβλήματα, βγαίνουν από μια καραντίνα, έχουν αλλαγές στις άδειές τους, στη λειτουργία των σχολείων κλπ», όπως λέει η κ. Ξυπτερά. Υπάρχει όπως και στην Ελλάδα μια αναστάτωση γι αυτό και πολλές κρατήσεις έχουν ακυρωθεί, προσθέτει ενώ σημειώνει ότι δε ξέρουμε και ποια θα είναι η διάθεση των ανθρώπων να κάνουν διακοπές σε μια άλλη χώρα.

Σημειώνεται ότι στην Πιερία στις πρώτες θέσεις των αφίξεων σε μεγάλο ποσοστό βρίσκονται οι χώρες των Βαλκανίων, ακολουθούν τουρίστες από την κεντρική Ευρώπη, Γερμανία, Αυστρία με ικανοποιητικό ποσοστό, η Πολωνία και φυσικά οι Έλληνες. Ωστόσο η κ. Ξυπτερά υπενθυμίζει ότι ο εσωτερικός τουρισμός είναι περίπου στο 10% των συνολικών κρατήσεων γενικά στη χώρα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Πιερία έχει – σε πολύ μικρό ποσοστό βέβαια- επισκεψιμότητα από πάρα πολλές χώρες του κόσμου, από τουρίστες που την επισκέπτονται για τον Όλυμπο.

Τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων

Πάντως, οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων που άνοιξαν έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται εφαρμόζοντας τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Όλοι οι ξενοδόχοι είμαστε απολύτως συνειδητοποιημένοι για το τι πρέπει να κάνουμε, ξέρουμε τους κινδύνους που υπάρχουν, είμαστε αποφασισμένοι παρά τις πολλές δυσκολίες και τις πολύ χαμηλές πληρότητες, σε ότι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα να διασφαλίσουμε τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες στο απόλυτο», τονίζει η κ. Ξυπτερά.


Σε ότι αφορά τις τιμές, η ίδια αναφέρει ότι είναι ίδιες στην Πιερία «και είναι πάρα πολύ καλές τόσο στη διαμονή όσο και στην εστίαση» αλλά τονίζει ότι φέτος η τιμή δεν θα πρέπει να είναι το κριτήριο και ότι αυτό που έχει σημασία είναι ο επισκέπτης να αναζητεί τα καταλύματα εκείνα που εφαρμόζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τέλος, αναφέρει ότι το αισιόδοξο για την Πιερία μέσα σε όλη αυτήν την δύσκολη κατάσταση είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη. Διαθέτει ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο. Βρίσκεται στο «σταυροδρόμι» Εγνατίας και Εθνικής Οδού, είναι δίπλα σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο όπως η Θεσσαλονίκη που διαθέτει αεροδρόμιο, είναι πολύ εύκολα επισκέψιμη από όλους τους γειτονικούς νομούς ενώ και η Αθήνα είναι πλέον στις 4 ώρες. «Το location είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για την περιοχή», τονίζει η κ. Ξυπτερά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...