Μπ. Σκούφα : «Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση σχετικά με τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας;» - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
20 Ιουνίου 2020

Μπ. Σκούφα : «Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση σχετικά με τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας;»

Για ολιγωρία των αρμόδιων υπουργείων όσον αφορά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των Κέντρων Πρόληψης, κάνει λόγο σε ερώτησή της προς τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα. Συνυπογράφουν ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής Ανδρέας Ξανθός, καθώς και άλλοι 32 βουλευτές.

Ολιγωρία των υπουργείων και χρόνια προβλήματα
Όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές, τα προβλήματα των 75 Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων χρονίζουν, καθώς πάνω από 50 θέσεις εργασίας παραμένουν κενές, παρά το γεγονός ότι υφίστανται κονδύλια, λόγω συνεχιζόμενων γραφειοκρατικών προβλημάτων. Επίσης, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες των αρμοδίων φορέων για την ίδρυση Κέντρων Πρόληψης στις Π.Ε. Πειραιά και Ανατολικής Αττικής, αυτές οι ενέργειες φαίνεται να έχουν σταματήσει μετά την αλλαγή Κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2019.
Τα αρμόδια υπουργεία και η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ επιδεικνύουν ολιγωρία, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή τους, και όσον αφορά στην επίλυση του καθομολογούμενου από όλους προβλήματος του παρωχημένου θεσμικού πλαισίου των Κέντρων Πρόληψης. Ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής στις 14.01.2020 το χαρακτήρισε υβριδικό μοντέλο λειτουργίας και δήλωσε ότι μελετάται η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ωστόσο καθυστερεί να φέρει συγκεκριμένες προτάσεις.
Οι ενέργειες που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
 Η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα είχε προβεί σε όλη την προεργασία για τον σκοπό αυτό: Η Ομάδα Εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 2016, με σκοπό την κατάθεση πρότασης προς τον Υπουργό Υγείας για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των Κέντρων Πρόληψης, κατέθεσε, στις 4-4-2017, το πόρισμά της στον Υπουργό Υγείας. Σε συνέχεια των εργασιών της Ομάδας Εργασίας, συστάθηκε Διυπουργική Επιτροπή μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εσωτερικών. Μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές και την αλλαγή Κυβέρνησης φαίνεται να σταμάτησε κάθε διαδικασία.
Επιπλέον η συζήτηση για το Θεσμικό των Κέντρων Πρόληψης γίνεται επίκαιρη από την ζητούμενη Ανανέωση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπ. Εσωτερικών, Υγείας, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ που λήγει στις 31.12.2020.  Το Σωματείο των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης θεωρεί πως είναι αναγκαία η εισαγωγή Ενιαίου Εσωτερικού Κανονισμού. Το σχετικό με τη λειτουργία των Κ.Π. άρθρο 61 του Ν. 3459/2006 και όπως αυτό διατηρήθηκε με τον Ν. 4139/2013, προβλέπει ρητά τη σύνταξη Ενιαίου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Κέντρων, παρόλα αυτά δεν έχει αυτός εκδοθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία, με αποτέλεσμα το ήδη θολό θεσμικό πλαίσιο να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. υπουργοί:
– Για ποιο λόγο καθυστερεί και πότε θα υλοποιηθεί:

  • η κάλυψη των κενών θέσεων στα Κέντρα Πρόληψης,
  • η ίδρυση των δυο νέων Κέντρων Πρόληψης στην Αττική
  • η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των σημαντικών αυτών δομών
  • η εισαγωγή ενιαίου κανονισμού λειτουργίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Υγεία - Βότανα - Διατροφή