Πότε θα λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι σε καφέ και εστιατόρια!!! - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
6 Μαΐου 2020

Πότε θα λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι σε καφέ και εστιατόρια!!!

Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να λειτουργήσει ο κλάδος της εστίασης πριν από την 1η Ιουνίου.

Η εικόνα που υπάρχει για την ανταπόκριση επιχειρήσεων και πολιτών στο πρώτο κύμα άρσης των περιορισμών δημιουργεί προσδοκίες, ωστόσο όλα θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας και την συγκράτηση των κρουσμάτων σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αν οι επιδημιολογικές μελέτες το επιτρέψουν είναι πολύ πιθανό εστιατόρια και καφέ να ανοίξουν τις πόρτες τους μια εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 25 Μαΐου, με τις οριστικές αποφάσεις να προσδιορίζονται για το Σαββατοκύριακο 16-17 Μαΐου, οπότε και θα υπάρχουν τα απαραίτητα δεδομένα από το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, που ξεκίνησε την Δευτέρα.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στην κυβέρνηση στην δυνατότητα όλων των επιχειρήσεων του κλάδου να παραμείνουν ζωντανές μετά από το πολύμηνο lockdown. Αντιλαμβάνονται ότι η εστίαση δεν πρέπει να οδηγηθεί σε ανισότητες για αυτούς που έχουν μικρό εξωτερικό χώρο και άρα περιορισμένες δυνατότητες να διατηρήσουν τον τζίρο τους και τις θέσεις εργασίας που είχαν πριν την κρίση. Έτσι, από την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν θα μείνει εκτός λειτουργίας και ο εσωτερικός χώρος των καταστημάτων.

Στόχος είναι να λειτουργεί ένα μεγάλο μέρος του εσωτερικού χώρου πάντα σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων και τα μέτρα διαφύλαξης της υγείας των πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα επιτευχθεί με τον ορισμό ενός συντελεστής, ανάλογα τα τετραγωνικά του καταστήματος και το πλάτος εισόδου, ώστε να δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας τραπεζοκαθισμάτων και στο εσωτερικό του. Οι τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα επιτευχθεί αυτό βρίσκονται υπό επεξεργασία και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, σημαντικό ρόλο στη στήριξη του κλάδου της εστίασης θα διαδραματίσει η αυτοδιοίκηση στην οποία θα δοθεί η ευελιξία για να στηρίξει τους επαγγελματίες. Η δημιουργία ενός προσωρινού θεσμικού πλαισίου θα επιτρέψει την αύξηση των τετραγωνικών που χρησιμοποιούν για τραπεζοκαθίσματα χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών ώστε να καταφέρουν να διατηρήσουν τον τζίρο τους, παρά τις δυσκολίες που δημιουργούν τα περιοριστικά μέτρα.

Θεοδωρικάκος: Μακάρι να ανοίξει πριν από την 1η Ιουνίου

Στην παραδοχή ότι αυτή η φάση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης είναι δυσκολότερη, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο, προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στο πρόβλημα της εστίασης.

«Αναμένεται ένα βαθύ υφεσιακό κύμα να χτυπήσει την Ελλάδα», εκτίμησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τώρα», είπε αναφερόμενος στην πρόωρη λήψη περιοριστικών μέτρων και κλεισίματος της αγοράς και των σχολείων.

Σχετικά με τις λύσεις που προτάθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού επιτελείου με εκπροσώπους από την ΚΕΔΕ, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι προκρίνεται να παραχωρηθεί πρόσθετος κοινόχρηστος χώρος, «χωρίς τη παραμικρή επιβάρυνση».

«Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι, σε συνεννόηση με τους δημάρχους, θα πρέπει να μείνει χώρος για να περνούν οι πεζοί και εξήγησε ότι, «από την Αθήνα, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί κανείς από την Αθήνα να έχει την εικόνα κάθε γωνιάς της Ελλάδας, γι’αυτό το λόγο δίνουμε τη δυνατότητα στους δημάρχους».

«Αν κάποιος δεν έχει εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με το Δήμο», απάντησε ερωτηθείς για το τι θα γίνει με όσες επιχειρήσεις δε διαθέτουν εξωτερικό χώρο.

Όσο αφορά στο χρόνο που θα γίνουν γνωστές οι όποιες αποφάσεις, είπε ότι, η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, αν όχι μέχρι το τέλος αυτής.

«Έχω ζητήσει και από τον Χαρδαλιά να επισπεύσει τη διαδικασία, αφού όλοι κινούμαστε βάσει των οδηγιών που μας δίνουν η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων και η Πολιτική Προστασία.

Οι επιχειρήσεις εστίασης είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, υπάρχουν ωστόσο και φωνές που ζητούν να ανοίξουν νωρίτερα. «Μακάρι να τα καταφέρουμε να ανοίξουν και πριν την 1η Ιουνίου, εμείς θα το θέλαμε και νωρίτερα, αν φυσικά πάνε όλα καλά και μηδενιστεί ο αριθμός των κρουσμάτων, αφού πάμε βάσει της επιτροπής λοιμωξιολόγων, υπό τον καθηγητή Τσιόδρα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είπε ότι, «θα ήταν μεγάλη διευκόλυνση, όμως είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο».

«Χθες πάντως, δεν έγινε τέτοια κουβέντα», έκανε σαφές.
Τέλος, ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες από όλο τον κόσμο.

«Διευκρινίζω ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με πρόωρες εκλογές, που δεν πρόκειται να γίνουν. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση πρόωρων εκλογών. Δεν το ζητάει κανείς, δεν το ζητά η ελληνική κοινωνία, δεν υπάρχει τέτοια σκέψη στον Πρωθυπουργό», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...