Με βεβαίωση οι εργαζόμενοι στα νησιά για να εργαστούν - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
1 Μαΐου 2020

Με βεβαίωση οι εργαζόμενοι στα νησιά για να εργαστούν

Διευκρινίσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης αναφορικά με την επόμενη μέρα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στο πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας. Παράλληλα μίλησε και για τις προσλήψεις στα νησιά, οπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μεταβούν με μια απλή βεβαίωση.

Διευκρινίσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και σε ερωτήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την άρση των μέτρων, έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, στον Alpha.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις μετακινήσεις των εργαζομένων που επιθυμούν να εργαστούν στα νησιά μιας και η καλοκαιρινή περίοδος ειναι κοντά.
Οπως είπε στην περίπτωση των επιχειρηματιών σε νησιά που θέλουν να προσλάβουν προσωπικό και να προετοιμάσουν τα μαγαζιά τους για το άνοιγμα, ο υποψήφιος εργαζόμενος μπορεί να μετακινηθεί με μία βεβαίωση του επιχειρηματία: «Έχουμε προβλέψει. Μπορεί να προσληφθεί κάποιος και με τη βεβαίωση του εργοδότη και με τη βεβαίωση από την ΕΡΓΑΝΗ να ταξιδέψει και να πάει στο νησί. Ακόμη και για interview (με τη σχετική βεβαίωση από τον επιχειρηματία)».

Ο ίδιος μίλησε για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει επτά στάδια, το οποίο χαρακτηρίζει «απόλυτα σωστό». Ερωτηθείς γιατί δεν εφαρμόστηκε διαφορετική πολιτική στα νησιά που έχουν μείνει αλώβητα από την πανδημία (για παράδειγμα να μπορεί να λειτουργήσει το καφενείο ενός μικρού νησιού, όπου δεν παρουσιάστηκε κανένα θετικό κρούσμα και παράλληλα δεν φθάνουν τουρίστες εκεί), ο κ. Παπαθανάσης απάντησε: «Όλα όσα γίνονται είναι σε συνεννόηση με ειδικούς επιστήμονες. Για να αναπτυχθεί ένα μοντέλο που έχουν οι ειδικοί και η Πολιτική Προστασία απαιτεί κάποια δεδομένα που πρέπει να εισαχθούν. Θέλουν να ελέγξουν την πιθανή διασπορά. Είναι θέμα κάποιων μοντέλων που εφαρμόζονται».

Οσον αφορά τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, ο κ. Παπαθανάσης αποσαφήνισε πώς θα τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας: «Η απόσταση των δύο μέτρων που πρέπει να τηρείται είναι από τραπέζι σε τραπέζι, όχι από καρέκλα σε καρέκλα (…) Ένα άτομο ανά 3 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο».

Οσον αφορά τα καταστήματα οπτικών, ξεκαθάρισε ότι η χρήση μάσκας είναι «σύσταση» για τον πελάτη και όχι υποχρεωτική, όπως ισχύσει για τον καταστηματάρχη.

Σε ό,τι αφορά τις οργανωμένες παραλίες, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι κι εκεί θα τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων από ξαπλώστρα σε ξαπλώστρα (όχι στην ίδια παρέα λουόμενων) και όχι από ομπρέλα σε ομπρέλα, προσθέτοντας ωστόσο πως «είμαστε σε συζήτηση η απόσταση αυτή να γίνει στο 1,5 μέτρο».

Θα υπάρξει διατίμηση στις μάσκες; «Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το μελετάμε. Όταν ξεκινήσαμε δεν υπήρχαν ούτε αντισηπτικά ούτε μάσκες. Στη συνέχεια ρυθμίστηκε το θέμα των αντισηπτικών και πλέον υπάρχουν σε πολύ χαμηλές τιμές. Όταν ξεκινήσαμε υπήρχαν στο σύστημα που δημιουργήσαμε 500.000 μάσκες και σήμερα υπάρχουν 30 εκατομμύρια. Επίσης μεγάλες εισαγωγές και μεγάλες παραγωγές από ελληνικές βιομηχανίες».

Στην επισήμανση ωστόσο ότι 30 εκατ. μάσκες (μίας χρήσεως) δεν επαρκούν για όλο τον πληθυσμό, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε: «Θα δούμε πολλές πάνινες μάσκες να χρησιμοποιούνται καθημερινά. Δίνονται σχετικά οδηγίες».www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...