Κορονοϊός: Αλλαγή "ρότας" για την Σουηδία μετά από 3.256 θανάτους... - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
12 Μαΐου 2020

Κορονοϊός: Αλλαγή "ρότας" για την Σουηδία μετά από 3.256 θανάτους...

"Κάλιο αργά παρά ποτέ" λένε... Η Σουηδία αποφάσισε μετά τους χιλιάδες νεκρούς να να αναθεωρήσει την στρατηγική που αντιμετωπίζει τον κορονοϊό
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει 220 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει το προσωπικό που βοηθά τους ηλικιωμένους, ενώ ανάλογο ποσό θα διατεθεί για την αποζημίωση των τοπικών αρχών για το έξτρα κόστος που ανέλαβαν στη διαχείριση της πανδημίας.

Όπως και σε άλλες χώρες, η Covid-19 αποδεικνύεται ιδιαίτερα θανατηφόρα στις μεγάλες ηλικίες, όμως οι επικριτές της σουηδικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι τα θύματα θα ήταν λιγότερα αν υπήρχε περισσότερη προσοχή στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Νωρίτερα αυτό το μήνα ξεκίνησε έρευνα για τους οίκους ευγηρίας. Οι μισοί εξ όσων απεβίωσαν από την Covid-19 και ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών διέμεναν σε αυτές τις δομές.

Με βάση τα χθεσινά στοιχεία η χώρα μετρά 3.256 απώλειες. Η απόφασή της να μην προχωρήσει σε lockdown έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων, καθώς αν και αυτό βοηθά την οικονομία ταυτόχρονα δημιουργεί πολλά θύματα. Η χώρα έχει 32 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους έναντι 24 στις ΗΠΑ και μόλις 9 στη Δανία.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος, Anders Tegnell, υποστηρίζει ότι είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και ότι τα προσωρινά lockdown θα γυρίσουν μπούμερανγκ και όταν αρθούν τα κρούσματα θα αυξηθούν. Αυτό ωστόσο είναι μια αμφιλεγόμενη θέση. Όπως σημειώνει το Bloomberg, όμως, η γειτονική Δανία που υιοθέτησε γρήγορα το lockdown και τώρα βρίσκεται σε φάση χαλάρωσης των μέτρων βλέπει το ρυθμό νέων κρουσμάτων να περιορίζονται. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι τρεις φορές μικρότερες.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα των 10,3 εκατ. κατοίκων έχει ακολουθήσει εντελώς διαφορετική (και αμφιλεγόμενη) προσέγγιση στη μάχη κατά του κοροναϊού, αποφεύγοντας τα ισχυρά lockdown και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με στόχο να είναι -ίσως- πιο έτοιμη σε ένα δεύτερο κύμα του ιού.

Το γεγονός όμως, όπως δείχνουν τα στοιχεία, την οδηγεί σε υψηλή θνητότητα, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, αντιστοιχούν 319 νεκροί ανά εκατομμύριο κατοίκους. Φτάνει έτσι στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, μετά το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, με ανάλογο πληθυσμό, μετρούμε 20 φορές λιγότερους θανάτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...