Ρωσικός οπλισμός αιχμής & Σουδανοί μισθοφόροι στο "πλευρό" του LNA - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
28 Απριλίου 2020

Ρωσικός οπλισμός αιχμής & Σουδανοί μισθοφόροι στο "πλευρό" του LNA

Οι πιο σκληροτράχηλοι μισθοφόροι απέναντι στα τουρκικά και φιλοτουρκικά στρατεύματα


Η κατάσταση στη Λιβύη έχει ανέλθει πλέον επίπεδο μετά και την πρόσφατη άκρως προκλητική κίνηση του Ερντογάν να στείλει μια μοίρα COMAO κατά του LNA, η οποία “ανέκρουσε πρύμναν” στον αέρα, μετά από προειδοποιήσεις Ρώσων αλλά και πιθανόν των... Αμερικανών.

Είπαμε ότι οι μεγάλοι παίκτες του πλανήτη έχουν την δική τους “γλώσσα” επικοινωνίας και ως γνωστό "στους δύο τρίτος δεν χωρεί”.
Η Ρωσία τώρα σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, μετά το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, έστειλε ένα ρωσικό μεγάλο “εμπορικό” πλοίο κατάφορτο με εξοπλισμό αιχμής και πυρομαχικά στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας την τελευταία εβδομάδα. Όλα αυτά τα όπλα μεταφέρθηκαν στο Χαφτάρ μέσω του αιγυπτιακού εδάφους με ειδικά κομβόι κάτω από την προστασία των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.

Επίσης οι ίδιες τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι εντόπισαν επίσης ικανό αριθμό συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που φτάνουν στο Χαφτάρ (PANTSIR -S, φορητά αντιαεροπορικά συστήματα MANPADS, πιθανόν φορητά συστήματα με θερμοβαρικά βλήματα κά), τα οποία θα χρησιμοποιούν οι δυνάμεις του στρατηγού μαζί με drones.

Η πληροφορία αναφέρεται σε τουρκικό αμυντική ιστοσελίδα η οποία επικαλείται προφανώς πληροφορίες της τουρκικής ΜΙΤ που δρα στο λιβυκό έδαφος, αφού βρίσκεται σε κάθε σημείο των συγκρούσεων LNA και GNA ως γνωστόν.
Σουδανοί μισθοφόροι θα στηρίξουν τον Εθνικό Στρατό

Έχουμε επίσης αναφορές ότι τα ΗΑΕ έχουν επικοινωνήσει με τον Σουδανό στρατηγό Dagalo, επίσης γνωστό και ως Hemetti, προσφέροντας του σημαντικές οικονομικές ανταμοιβές για να στείλει μισθοφόρους για να πολεμήσουν για λογαριασμό του στρατηγού Χαφτάρ.

Πληροφορίες φέρουν τον Dagalo να συμφώνησε να στείλει αριθμό Σουδανών που θα επανδρώσουν δύο τάγματα στη Λιβύη και σε αντάλλαγμα τα ΗΑΕ υποσχέθηκαν να στείλουν οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στον στρατηγό. Το Σουδάν αρνείται ότι τα στρατεύματά του πολεμούν ως μισθοφόροι για το Χαφτάρ στη Λιβύη, αλλά υπάρχουν ήδη πολλοί Σουδανοί μισθοφόροι στο πεδίο.

Στον κόσμο των μισθοφόρων οι Σουδανοί θεωρούνται από τους πιο σκληροτράχηλους και έμπειρους και αλίμονο “σε όποιον βρεθεί στο διάβα τους”.

Από την άλλη πλευρά η Τουρκία εφαρμόζοντας κατά γράμμα την ελληνική παροιμία με το “παλικάρι και το μονοπάτι” βρήκε σε λιμάνι της Τυνησίας τον τρόπο να μεταφέρει βαρύ οπλισμό στην κυβέρνηση της Τριπόλεως.

Ο Enis Kemmun, λιμενικός διευθυντής της πόλης Sfax στα νότια της Τυνησίας, δήλωσε ότι “εμπορικό” πλοίο με φορτίο 140 εμπορευματοκιβωτίων με διάφορα είδη ξεκίνησε από το λιμάνι Sfax για την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.

Ο ίδιος υπενθυμίζοντας την απόσταση ανάμεσα στις δύο χώρες, σημείωσε ότι αυτά τα ταξίδια θα πραγματοποιούνται κάθε 10 ημέρες και θα περιορίζονται αρχικά για εξαγωγές. Μιλάμε για “εξαγωγές” από την Τυνησία μετά από “εισαγωγές” από Τουρκία, όπου μαζί με είδη διατροφής θα μεταφέρονται τουρκικά όπλα, μη επανδρωμένα οχήματα και πολλά άλλα.

Σε δήλωση που έκανε νωρίτερα, ο υπουργός Εμπορίου της Τυνησίας Mohammed al-Museylini δήλωσε ότι τα εμπορεύματα εξαγωγής προηγουμένως αποστέλλονταν στη Λιβύη μέσω ξηράς, αλλά λόγω των μέτρων κορονοϊού (Covid-19) όλα άλλαξαν.

Ο πόλεμος στο λιβυκό έδαφος έχει εισέλθει σε μια πολύ δύσκολη και περίεργη φάση κατά την οποία η Τουρκία προσπαθεί με την επιχείρηση Ασπίδα της Μεσογείου και με έκτακτες πτήσεις αεροσκαφών της να εφοδιάσει την κυβέρνηση της Τριπόλεως με όλα τα “αγαθά”.

Σκοπός είναι να μείνει ζωντανή η ίδια μαζί με τη συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Τρίπολη για την ΑΟΖ, διότι αν ανέλθει κανονικά στην εξουσία ο Χαφτάρ, τότε η συμφωνία αυτή θα πάει περίπατο μαζί με τα νεο-Οθωμανικά όνειρα του Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...