Πώς ο κορονοϊός επιβαρύνει την ψυχική μας υγεία και ποιοι είναι πιο ευάλωτοι... - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
25 Απριλίου 2020

Πώς ο κορονοϊός επιβαρύνει την ψυχική μας υγεία και ποιοι είναι πιο ευάλωτοι...

«Η πανδημία του κορονοϊού και ο εγκλεισμός αποτελούν σημαντικούς ψυχoπιεστικούς παράγοντες», τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Πατρών, Φίλιππος Γουρζής, μιλώντας για την προσπάθεια που ξεκίνησε επιστημονική ομάδα της ψυχιατρικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, με σκοπό την καταγραφή των ψυχολογικών συνεπειών στην ελληνική κοινωνία.

Παράλληλα, τονίζει ότι «η ψυχική στήριξη συνιστά μια σημαντική παράμετρο της διαχείρισης της κρίσης, τώρα που φαίνεται η πανδημία στη χώρα μας να είναι υπό έλεγχο».


Επίσης, διατυπώνει την εκτίμηση ότι «οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι αυτές που αντιμετωπίζουν ήδη τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, οι άνθρωποι που στερούνται του αναγκαίου κοινωνικού δικτύου στήριξης και βασανίζονται από την απομόνωση και φυσικά οι χρονίως (και ψυχικά) πάσχοντες».

«Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας»

Ειδικότερα, για την προσπάθεια καταγραφής των ψυχολογικών συνεπειών της πανδημίας στην ελληνική κοινωνία, ο Φίλιππος Γουρζής, επισημαίνει ότι «η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας».

Και εξηγεί: «Η απειλή της μόλυνσης με τον νέο ιό και η ενδεχόμενη ασθένεια απασχολεί και φοβίζει τους πάντες. Ο εγκλεισμός συνιστά σημαντικό ψυχοπιεστικό παράγοντα. Η επαγγελματική δραστηριότητα έχει για πολλούς κλάδους περιοριστεί ή και ανασταλεί πλήρως. Η ανησυχία για το παρόν και το μέλλον είναι διάχυτη».

«Για αυτό λοιπόν», όπως σημειώνει, «αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε τις ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας, προκειμένου να συλλέξουμε στοιχεία και πληροφορίες που θα συμβάλλουν στην προετοιμασία των υπηρεσιών ψυχικής υγείας να αντιμετωπίσουν αυτές τις συνέπειες».
Όσοι λοιπόν θελήσουν να συμμετάσχουν στην έρευνα, καλούνται να απαντήσουν ηλεκτρονικά σε ένα ερωτηματολόγιο, η συμπλήρωση του οποίου είναι σύντομη, εθελοντική και ανώνυμη, αλλά κρίνεται σημαντική, προκειμένου να σκιαγραφηθεί το ψυχολογικό αποτύπωμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το ερωτηματολόγιο της προσπάθειάς μας βασίζεται σε εγνωσμένου κύρους διαγνωστικά εργαλεία, όπως η νοσοκομειακή κλίμακα άγχους και κατάθλιψης».

Παράλληλα, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «σκοπός μας είναι να προσεγγίσουμε το ψυχολογικό αποτύπωμα της πανδημίας με όσο πιο σφαιρικό τρόπο γίνεται, σε συνδυασμό πάντα με σημαντικά δημογραφικά χαρακτηριστικά που θα μας διευκολύνουν να εντοπίσουμε ποια τμήματα της κοινωνίας αφορούν οι εκάστοτε δυσκολίες που σχετίζονται με την ψυχική λειτουργία».

«Το άγχος μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική υγεία»

Απαντώντας ο κ. Γουρζής στο ερώτημα αν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας πρέπει να προετοιμαστούν, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα σε τυχόν αυξημένες ανάγκες για ψυχική στήριξη, επισημαίνει: «Βλέπουμε καθημερινά το Εθνικό Σύστημα Υγείας να απαντά θετικά στις προκλήσεις της πανδημίας.

Η ψυχική στήριξη συνιστά μια σημαντική παράμετρο της διαχείρισης της κρίσης, τώρα που φαίνεται η πανδημία στη χώρα μας να είναι υπό έλεγχο. Γι' αυτό το λόγο προετοιμαζόμαστε».

Όσον αφορά στο ποια μπορεί να είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν έναν πολίτη στην απόφαση να ζητήσει ψυχική στήριξη, ο καθηγητής συμβουλεύει: «Σε περίπτωση που συμπτώματα άγχους ή κακής διάθεσης, εσωτερικής ανησυχίας, εκρήξεις θυμού, ή προβλήματα με τον ύπνο, ή και άλλα συμπτώματα μάς βασανίζουν και δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα με την καθημερινότητά μας, πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία ψυχικής υγείας, ψυχιάτρου ή και ψυχολόγου».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι «το άγχος για το σήμερα, αλλά και το αύριο, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική υγεία, αφού η αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον συνιστά ψυχοπιεστικό παράγοντα που επιβαρύνει σημαντικά τη ψυχική υγεία.»

Σχετικά με το ποιες μπορεί να είναι οι αρνητικές συνέπειες για πολίτες, οι οποίοι πιθανόν να έχουν ανάγκη από ψυχική στήριξη, αλλά δεν την ζητήσουν, ο καθηγητής λέει στο ότι «υπάρχει ο κίνδυνος της περαιτέρω επιδείνωσης των δυσκολιών τους και να αποκτήσουν αυτές οι δυσκολίες χρόνιο χαρακτήρα, οπότε είναι ακόμα πιο δύσκολη η αντιμετώπισή τους».

«Οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων είναι πιο ευάλωτοι»

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα, αν δηλαδή μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων, σε σύγκριση με τους κατοίκους μικρότερων πόλεων και χωριών, ο καθηγητής λέει πως «παρότι δεν έχουμε ακόμα στοιχεία, μπορούμε να εικάσουμε πως οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων είναι πιο ευάλωτοι, εάν λάβουμε υπόψη τις δυσκολότερες συνθήκες που αντιμετωπίζουν λόγω του εγκλεισμού τους σε διαμερίσματα, αλλά και των ίσως μεγαλύτερων δυσκολιών που έχουν λόγω της συρρίκνωσης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων».

Όσον αφορά στο αν οι όποιες συνέπειες μπορεί να είναι παροδικές ή μακροχρόνιες, ο καθηγητής τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «φοβούμαι πως θα είναι μακροχρόνιες», προσθέτοντας πως «η οξεία φάση της πανδημίας θα αφήσει πίσω της ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που θα επιβαρύνει πιθανότατα την ψυχική υγεία».


Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα για το αν έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη στήριξη όσοι πάσχουν ήδη από κάποια ψυχική νόσο, σημειώνει ότι «όπως ισχύει για όλες τις ασθένειες, είναι αναγκαίο να συνεχίσουν να παρακολουθούνται συστηματικά και τακτικά από τον ιατρό τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εγκαίρως και άμεσα η όποια τάση επιδείνωσης της κατάστασης τους». Μάλιστα, «η πανδημία συνιστά σήμερα έναν μείζoνα ψυχoπιεστικό παράγοντα».


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Υγεία - Βότανα - Διατροφή