''Σφαγή'' Ρωσίας-ΗΠΑ - Τραμπ: ''Να αρθεί το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο'' - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
15 Απριλίου 2020

''Σφαγή'' Ρωσίας-ΗΠΑ - Τραμπ: ''Να αρθεί το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο''

Γεωπολιτική ''βόμβα'' εν μέσω πανδημίαςΤην στιγμή που η κρίση έχει διαλύσει την παγκόσμια οικονομία, στο παρασκήνιο υπάρχουν συζητήσεις για την επόμενη ημέρα στην Α. Μεσόγειο.

Είναι αλήθεια πως η Κύπρος είναι το νησί που καθορίζει τις εξελίξεις στην γεωπολιτική σκακιέρα.
Χθες, ήρθε στο ''φως'' της δημοσιότητας ένα άρθρο του Al Monitor, το οποίο προκαλεί αναταράξεις.

Σύμφωνα με αυτό, ο Donald Trump διόρισε τον Υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo υπεύθυνο για να αποφασίσει το εάν θα άρει το εδώ και δεκαετίες εμπάργκο όπλων στο νησί της Κύπρου. Ο Trump ανέθεσε στον Pompeo τις προαναφερθείσες αρμοδιότητες χθες, μέσω προεδρικού μνημονίου μετά την υπογραφή δύο ξεχωριστών νομοσχεδίων για την άρση του εμπάργκο όπλων τον Δεκέμβριο.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από το 1987 μέχρι σήμερα.

Βέβαια, σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο, η Λευκωσία δεν πρέπει να επιτρέψει από εδώ και στο εξής τον ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων στην Κύπρο, ενώ θα πρέπει να δει και το καθεστώς κάτω από το οποίο θα δίνετε από εδώ και στο εξής βίζα σε Ρώσους επιχειρηματίες.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει τώρα η Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Φυσικά και είναι ευχάριστο να αγοράσει η Κύπρος αμερικανικά όπλα, όμως δεν πρέπει να διαλύσεις τις σχέσεις με την υπερδύναμη Ρωσία!

Oι ΗΠΑ εδώ και καιρό έχουν αποφασίσει τελεσίδικα και με κάθε κόστος να ελέγξουν πλήρως μια τεράστια έκταση στην ΝΑ Ευρώπη, με σκοπό τον πλήρη αποκλεισμό της Ρωσίας από τις "θερμές" θάλασσες.

Για αυτό και "το ενδιαφέρον'' των ΗΠΑ για στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα αυξάνεται αλματωδώς.

Το τοπίο και οι συμμαχίες θα ξεκαθαρίσουν στο άμεσο μέλλον και τότε Αθήνα και Λευκωσία θα κληθούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το γεωπολιτικό μέλλον της περιοχής.

Για αυτό και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα πολλών επιλογών σε έναν διπολικό κόσμο, όπου οι μεγάλες δυνάμεις στοχεύουν στον έλεγχο μικρότερων στρατηγικών χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Υγεία - Βότανα - Διατροφή