Η Μόσχα προωθεί το γιο Καντάφι στη Λιβύη - Για πραξικόπημα μιλάει η Τουρκία - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
29 Απριλίου 2020

Η Μόσχα προωθεί το γιο Καντάφι στη Λιβύη - Για πραξικόπημα μιλάει η Τουρκία

Έρχεται ολική ανακατάταξη στη Λιβύη - Παίζουν το "τελευταίο χαρτί" οι Τούρκοι.


Δηλώσεις διφορούμενες και άκρως ανησυχητικές έκανε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης για την κατάσταση στη Λιβύη μετά τις δηλώσεις Χαφτάρ προλειαίνοντας το έδαφος για μια πιθανή δράση των τουρκικών δυνάμεων στη χώρα.

Άλλωστε η δήλωση περί απόβασης τουρκικών δυνάμεων στο λιβυκό έδαφος έχει γίνει από τον Τούρκο πρόεδρο εδώ και 1,5 μήνα και είναι ακόμα ενεργή.

Η Τουρκία ερμήνευσε τις δηλώσεις Χαφτάρ μέσω αξιωματούχων της ως κατάργηση της Συμφωνίας Skhirat (Λιβύη), κάτι που το οποίο κάποιοι κύκλοι θεωρούν ότι επηρεάζει ήδη σοβαρά τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και τους υπολογισμούς του.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε μια παράσταση “ηθοποιίας” κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεση δράση για να απαντήσει στην πρόθεση του Λίβυου στρατηγού να κυριαρχήσει στη Λιβύη αποκαλώντας την ως «στρατιωτική δικτατορία».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ερντογάν ανέφερε σε ανακοίνωση σήμερα Τετάρτη: «Ο Χαφτάρ δηλώνοντας τον εαυτό του ως απόλυτο «κυβερνήτη» της χώρας, επιβεβαιώνει την απόρριψη του πολιτικού διαλόγου και των διεθνών προσπαθειών, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου και δείχνει πάλι τον στόχο του να εγκαθιδρύσει μια στρατιωτική δικτατορία στη Λιβύη, ξεχνώντας τη ματαιότητά της”.

Η ανακοίνωση στην συνέχεια ανέφερε ότι «ο Χαφτάρ επίσης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ακόμα και το νερό ως μέσο πίεσης στη Λιβύη. Η Τουρκία καλεί την διεθνή κοινότητα να κινηθεί ενάντια στο ζήτημα που απειλεί την παρουσία της στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι, "Η διεθνή κοινότητα θα πρέπει να αναλάβει άμεση δράση για να απαντήσει στο "Χαφτάρ", ο οποίος αναμφίβολα σκοπεύει να δημιουργήσει ένα στρατιωτικό καθεστώς στη Λιβύη”.

Η ανακοίνωση ολοκληρώθηκε με την δήλωση ότι: "Επιβεβαιώνουμε τη συνεχιζόμενη φιλική στάση της Τουρκίας προς τον" αδελφικό Λιβυκό λαό "και υποστηρίζουμε τις πολιτικές προσπάθειες για την προστασία της" κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης "και όλων των νόμιμων θεσμών που δημιουργήθηκαν από τη συμφωνία της Λιβύης, από την αρχή των ευθυνών που επιβάλλονται από τους μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς της Τουρκίας στην περιοχή" (Οθωμανική αυτοκρατορία).

Η Τουρκία που πρέπει να καθίσει στο σκαμνί του δικαστηρίου της Χάγης για σωρεία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ετοιμάζει σαφώς το έδαφος για πιθανή απόβαση τουρκικών δυνάμεων μαζικά στην Τρίπολη.

Παρεμβαίνει στη Λιβύη χωρίς να έχει κανένα απολύτως δικαίωμα και εμπλέκεται ενεργά με συμβούλους και μέσα στην εμφύλια διαμάχη στην χώρα.

Ρωσικό σχέδιο με την προώθηση του ιού Καντάφι στην εξουσία

Η ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner, ανέλαβε για λογαριασμό του Κρεμλίνου να υλοποιήσει σχέδιο προώθησης του ιού του πρώην ηγέτη της Λιβύης, Muammar Gaddafi, στην εξουσία, είχε αναφέρει το Bloomberg πριν αρκετές ημέρες και σήμερα το θέμα μετά τις δηλώσεις Χαφτάρ ήρθε ξανά στην επιφάνεια.

Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του γιου του Καντάφι Saif Al-Islam και της Μόσχας, η οποία θα ανατρέψει τα σχέδια του Ερντογάν εκτιμούν πολλές πηγές.

Σύμφωνα με αμερικανικό άρθρο, δύο Ρώσοι πράκτορες που εργάζονταν για την ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner είχαν συλληφθεί πέρυσι από μέλη της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Τα έγγραφα που ήταν αποθηκευμένα στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών των Ρώσων πρακτόρων που συνελήφθησαν, αποκάλυψαν ότι οι πράκτορες συναντήθηκαν τρεις φορές με τον Saif Al-Islam Gaddafi, γιο του Muammar Gaddafi, ο οποίος είναι καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC).

Ένας Ρώσος σύμβουλος εκλογικών εκστρατειών συμμετείχε επίσης σε μια από τις συναντήσεις,προσφερόμενος να βοηθήσει τον γιο του Καντάφι ως ανερχόμενο ηγέτη στη χώρα σε πιθανές εκλογές.

Στις συναντήσεις, ο Saif Al-Islam ισχυρίστηκε ότι το 80% των μαχητών που είναι πιστοί στον Στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ είναι οι υποστηρικτές του, σύμφωνα με τις σημειώσεις των Ρώσων πρακτόρων.

Σε μια από τις συναντήσεις, ο Saif Al-Islam και οι Ρώσοι πράκτορες συζήτησαν την εκπαίδευση εμπειρογνωμόνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη δημιουργία μιας ομάδας ειδικών που θα προωθούν μηνύματα μέσω των κοινωνικών μέσων.

Σύμφωνα με τις σημειώσεις της τελευταίας συνάντησης που έφτασε στο Bloomberg, ο Saif Al-Islam θα έδινε στους Ρώσους τον κατάλογο των πολεμάρχων που είναι πιστοί σε αυτόν στην επόμενη συνάντηση.

Αν και ο ο Saif Al-Islam (ιός του Καντάφι) και οι υποστηρικτές του ήθελαν να αναπτύξουν καλές σχέσεις με δυτικές χώρες, οι Ρώσοι ήταν οι πρώτοι που τους βοήθησαν.

Ο στρατηγός Χαφτάρ λειτουργεί σαν "αντιπρόσωπος" του ιού Καντάφι προσπαθώντας να συγκεντρώσει όλες τις πολιτοφυλακές και φυλές κάτω από μια στέγη. Ένας μεγάλος αριθμός πολιτοφυλακών από φυλές της Λιβύης στα ανατολικά και δυτικά έχουν ενταχθεί ήδη στις τάξεις των δυνάμεων του.

Υποστηρίζεται ότι η δύναμη του Χαφτάρ περιλαμβάνει 60.000 μαχητές συμπεριλαμβανομένων 7.000 ατόμων που έχουν εκπαιδευτεί από Ρώσους συμβούλους και μισθοφόρους. Η 106η Ταξιαρχία, είναι η μεγαλύτερη και η καλύτερα εξοπλισμένη στρατιωτική μονάδα του, η οποία διοικείται από τον Σαντάμ Χαφτάρ, γιο του.

Όλο αυτό το σκηνικό και η εμπλοκή Τούρκων, Αμερικανών, Ρώσων και λοιπών στη χώρα, το μόνο που θα φέρει, είναι συνέχιση του εμφυλίου πολέμου και τίποτε άλλο.


Καλό θα ήταν να διακοπεί σε όλες τις πλευρές ο εφοδιασμός με όπλα και εξοπλισμό και να λυθεί το ζήτημα από τις φυλές της χώρας σε ένα μεγάλο συνέδριο. Η Τουρκία όμως δεν πρόκειται να το επιτρέψει αυτό ποτέ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...