Στην ''αγκαλιά'' του Τραμπ ο Ερντογάν: Η Τουρκία ζήτησε χρήματα από τις ΗΠΑ - Προς αλλαγή δεδομένων στο Αιγαίο; - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
11 Απριλίου 2020

Στην ''αγκαλιά'' του Τραμπ ο Ερντογάν: Η Τουρκία ζήτησε χρήματα από τις ΗΠΑ - Προς αλλαγή δεδομένων στο Αιγαίο;

Εγκαταλείπει την Ρωσία ο Ερντογάν;Προχωρημένες συζητήσεις με τις ΗΠΑ έχει η Τουρκία για την διάνοιξη μιας γραμμής swap από την Fed, ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις από την πανδημία, ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι.
Ενώ η Άγκυρα ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τουρκία δεν σκέφτεται να επιδιώξει συμφωνία με το ΔΝΤ, δεδομένου της αρνητικής γνώμης του Τούρκου προέδρου για συνεργασία με το Ταμείο, αναφέρει το Reuters.

Δεν είναι σαφές εάν έχει σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ, αλλά αυτό θεωρείται πολύ πιθανό πλέον. 

Το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να σχολιάσει. Θέση δεν πήρε ούτε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των Η.Π.Α.

Διεθνείς αναλυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας, παρεμποδίζει την αντίδραση της Άγκυρας στην πανδημία, αυξάνοντας την ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση.

Τα μέτρα που ελήφθησαν για την παύση της εξάπλωσης της ασθένειας COVID-19 αναμένεται να οδηγήσουν την οικονομία της Άγκυρας ξανά σε μεγάλη ύφεση σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Υπογραμμίζοντας την ευαισθησία του θέματος των διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την FED, η τουρκική λίρα σημείωσε άνοδο 2% μετά και την ανακοίνωση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva ότι θα συνεχίσει την εποικοδομητική δέσμευση με όλα τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Στην περίπτωση ανταλλαγής, η Fed δέχεται άλλα νομίσματα σε αντάλλαγμα να δώσει δολάρια.

Η ίδια έχει ήδη προσωρινές γραμμές στήριξης με τις κεντρικές τράπεζες της Βραζιλίας, της Νότιας Κορέας και του Μεξικού, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία επιφέρει μια απότομη παγκόσμια ύφεση.

"Υπήρξαν επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την ανταλλαγή", ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας στο Reuters, και συνέχισε "η Τουρκία βλέπει αυτό το θέμα θετικά, αν είναι δυνατόν".

Ένας δεύτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι μια γραμμή ανταλλαγής με την Fed "είναι αρκετά ελκυστική" και "θεωρείται καλή επιλογή" για την Τουρκία.

"Εκτός από το ΔΝΤ, η Τουρκία εξετάζει κάθε είδους επιλογή χρηματοδότησης και εμπλέκεται σε διάφορες επαφές", ανέφερε ο ίδιος με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα καθαρά διεθνή αποθεματικά της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας υποχώρησαν στα 27,14 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα, χάνοντας 5 δισ. δολάρια.

Το αποθεματικό σε δολάρια της Τουρκίας μειώθηκε τον περασμένο χρόνο από παρεμβάσεις της κρατικής τράπεζας για τη σταθεροποίηση της λίρας.

Ο διευθυντής επικοινωνιών της Τουρκίας, Fahrettin Altun, δήλωσε στο Twitter τον περασμένο μήνα ότι οι συμφωνίες ανταλλαγής μεταξύ κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να διευρυνθούν ώστε να συμπεριλάβουν όλα τα μέλη της ομάδας των μεγάλων οικονομιών των χωρών του G20, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

Η Fed έχει να διαθέσει περίπου 450 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω γραμμών ανταλλαγής. Στο παρελθόν έχει επιλέξει αποδέκτες που αντιμετωπίζουν ανάγκες σε δολάρια, ζητώντας την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, ένα ζήτημα που θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για την Τουρκία, λόγω του ασφυκτικού ελέγχου από το καθεστώς Ερντογάν.

Εφόσον ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις, οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία θα αναπτυχθούν περαιτέρω και θα έχουμε και πάλι μια αγαστή σχέση ανάμεσα τους.

Όλα αυτά ενδεχομένως θα αποτυπωθούν και στο Αιγαίο, όπου οι τουρκικές αρχές παρόλα τα μεγάλα προβλήματα τους προκαλούν συνεχώς την Ελλάδα, αναζητώντας εν μέσω πανδημίας ακόμα και πιθανό επεισόδιο.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις όμως είναι εκεί για να κόψουν τον αέρα σε οτιδήποτε προσπαθήσει η Άγκυρα μετά την έκβαση της υπόθεσης αναζήτησης χρηματοδότησης με δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...