Έρχονται 2.000 «ευάλωτοι»: Χωρίς διακοπή οι μεταφορές αλλοδαπών από τα νησιά στην «ενδοχώρα» - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
13 Απριλίου 2020

Έρχονται 2.000 «ευάλωτοι»: Χωρίς διακοπή οι μεταφορές αλλοδαπών από τα νησιά στην «ενδοχώρα»

Ασταμάτητες είναι οι μεταφορές αλλοδαπών από τα νησιά στην περίφημη «ενδοχώρα» που τους χωρά όλους.

Έτσι σύμφωνα με νέες πληροφορίες τουλάχιστον 2.000 «ευάλωτοι στον κορωνοϊό» αλλοδαποί που παρά την «αδυναμία» τους ήρθαν μια χαρά στα νησιά θα μεταφερθούν «προσωρινά» σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα είτε στα νησιά από τους καταυλισμούς είτε στην ενδοχώρα προκειμένου να «προστατευτούν».
Αυτό επεσήμανε ο... Τζιανλούκα Ρόκο. Πρόκειται για τον επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του διεθνούς οργανισμού μετανάστευσης, ο οποίος δήλωσε κατά τη διάρκεια σημερινής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, ότι η μεταφορά αφορά σε άτομα που κρίνονται ευάλωτα απέναντι στην πανδημία, κάτι που για παράδειγμα περιλαμβάνει όλους όσοι είναι άνω των 65 ετών, ακόμα και αν δεν έχουν προβλήματα υγείας.

Ο οργανισμός μετανάστευσης, στην ενδοχώρα, και η ύπατη του ΟΗΕ για τους «πρόσφυγες», στα νησιά, αναζητούν θέσεις φιλοξενίας για τη διαμονή αυτών των ανθρώπων «μέχρι ο κορονοϊός να μην είναι πλέον απειλή», είπε ο Ρόκο.

Ο οργανισμός εξήγησε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου, επιχειρεί να συμπληρώσει τα ήδη υπάρχοντα στο πρόγραμμα φιλοξενίας ξενοδοχεία στην ενδοχώρα «και όχι να σταματήσει το τρέχον πρόγραμμα φιλοξενίας σε αυτά».

Όπως διαβεβαίωσε, «υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των ξενοδοχείων να φιλοξενήσουν μετανάστες σε αυτή τη φάση και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα».

Για την «αποσυμφόρηση» των νησιών οι ελληνικές αρχές και ο οργανισμός εργάζονται μάλιστα στην κατεύθυνση της δημιουργίας 5.000 θέσεων «τους επόμενους δύο μήνες», σε υπάρχοντες καταυλισμούς , κτιρίων που θα διαμορφωθούν σε διαμερίσματα και προκατασκευασμένα σπίτια!

Με λίγα λόγια οι «προσωρινοί» -κατά τα άλλα- καταυλισμοί μετατρέπονται σταδιακά σε πόλεις.

Μεταξύ άλλων επεκτείνεται η δομή στη Νέα Καβάλα «και υπάρχουν και άλλες τοποθεσίες που εξετάζουμε, ιδιωτικές και δημόσιες ιδιοκτησίες, και περιμένουμε το πράσινο φως από την κυβέρνηση σε ποιες από αυτές θα προχωρήσουμε», είπε ο Ρόκο!

Δηλαδή να δημιουργηθούν πόλεις αλλοδαπών σε πολλά ανά την επικράτεια σημεία. Και αυτό είναι μάλλον η αρχή.

Μάλιστα ο οργανισμός μετανάστευσης ανέλαβε πρόσφατα και το… μάνατζμεντ των νέων δομών στη Μαλακάσα και τις Σέρρες.

Νέα γενιά… δομών!

Ο κ. Ρόκο επισήμανε ότι «οι δύο δομές παραμένουν κλειστές λόγω της καραντίνας και στη συνέχεια το ερώτημα είναι σχετικά με τη συνθήκη υπό την οποία θα λειτουργήσουν, εάν θα είναι ανοιχτές ή ελεγχόμενες» και προσέθεσε ότι «η τάση είναι η “νέα γενιά των δομών” να είναι ελεγχόμενες, ώστε οι διαμένοντες να μπορούν να βγουν και να μπουν με συγκεκριμένους κανόνες».

Μόλις 200 μετανάστες ενδιαφέρθηκαν για τις εθελούσιες επιστροφές

Σχετικά με το νέο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών που είχε ανακοινώσει πρόσφατα η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του οργανισμού επισήμανε ότι η δημοσιοποίηση του προγράμματος στους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και μέχρι σήμερα περισσότερα από 200 άτομα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...