Προϋπολογισμός: Επίδομα γέννας και μείωση ασφαλιστικών εισφορών το 2020 - Τι γίνεται με την 13η σύνταξη; - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
8 Οκτωβρίου 2019

Προϋπολογισμός: Επίδομα γέννας και μείωση ασφαλιστικών εισφορών το 2020 - Τι γίνεται με την 13η σύνταξη;

Η 13η σύνταξη δεν περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020. Από τις αρχές του νέου έτους προβλέπεται η χορήγηση για το επίδομα γέννας

Από τις αρχές του 2020 προβλέπεται η χορήγηση του επιδόματος γέννας ενω οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατα μία ποσοστιαία μονάδα σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ωστόσο αν και αναγράφεται για το 2019 το κόστος της χορήγησης της 13ης σύνταξης δεν αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για την χορήγηση του το 2020. Σύμφωνα με το Dikaiologitika News στέλεχος του υπουργείου Εργασίας μας εξήγησε οτι θα καταβληθεί κανονικά η "13η σύνταξη" στο τέλος του 2020 και θα αναγράφεται στο βασικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2020.

Ειδικότερα στα 123 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογίζεται το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στις νέες οικογένειες, ενώ άλλα 12 εκ. ευρώ αναμένεται να κοστίσει η μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα είδη βρεφικής ηλικίας και για τα κράνη ασφαλείας. Στις αναπτυξιακές και κοινωνικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή περιλαμβάνονται μέτρα για το 2020 όπως :

- Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών.
- Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το σχέδιο η σταδιακή μείωση των εισφορών θα ξεκινήσει από το 2ο εξάμηνο του 2020, κατά το οποίο η μείωση θα φτάσει την μια ποσοστιαία μονάδα σωρευτικά για εργαζόμενους και εργοδότες.

Με ενσωματωμένες τις εν λόγω προβλέψεις, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του Κοινωνικού Προϋπολογισμού (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ, ΟΠΕΚΑ και ΝΑΤ) προβλέπεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 1,84 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2019, κατά 174 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα προβλέπεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 106 εκατ. ευρώ. Τα έξοδα του Κοινωνικού Προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν μείωση κατά 68 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα είναι μειωμένη κατά 211 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αυξημένες κατά 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να είναι οι κοινωνικές παροχές σε είδος εξαιτίας της θετικής αναπροσαρμογής του ορίου δαπανών του ΕΟΠΥΥ από την τιμαριθμοποίηση με βάση τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Για το 2019 το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του κοινωνικού προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα είναι οριακά μειωμένο, κατά 3 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού 2019 και αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 1,66 δισ. ευρώ. Τα έσοδα εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 1,522 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, γεγονός που οφείλεται:

- στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, συμπεριλαμβανομένων και των ρυθμίσεων οφειλών, κατά 386 εκατ. ευρώ και
- στην αύξηση των μεταβιβάσεων κατά 1,074 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία για την καταβολή του επιδόματος που χαρακτηρίστηκε ως «13η σύνταξη».
Αντίστοιχα, η συνταξιοδοτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά 719 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καταβολή της «13ης σύνταξης».

Σε ότι αφορά την ανεργία το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει περαιτέρω πτώση της ανεργίας στο 15,6% το 2020 με προοπτική το 2019 να κλείσει στο 17,4%.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Υγεία - Βότανα - Διατροφή