Προσλήψεις εξπρές για τους αναπληρωτές καθηγητές από το υπ. Παιδείας - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
22 Αυγούστου 2019

Προσλήψεις εξπρές για τους αναπληρωτές καθηγητές από το υπ. Παιδείας

Η Νίκη Κεραμέως με σφιχτό προγραμματισμό εξασφαλίζει την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στις σχολικές αίθουσες πριν από το κουδούνι του Σεπτέμβρη

Επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Παιδείας το σενάριο για τη διατήρηση των περσινών πινάκων στις προσλήψεις των αναπληρωτών του σχολικού έτους 2019-2020.

Οπως είχε αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του ο «Ε.Τ.», στις 24 Ιουλίου, οι τεράστιες καθυστερήσεις από χειρισμούς της προηγούμενης ηγεσίας σε συνδυασμό με τις διπλές εκλογές του καλοκαιριού δημιούργησαν ασφυκτικά πλαίσια για την έγκυρη κατάρτιση των νέων πινάκων βάσει του νόμου Γαβρόγλου, με το υπουργείο Παιδείας να εξετάζει τη διενέργεια προσλήψεων βάσει των παλαιών πινάκων.

Χθες, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων των αναπληρωτών, διατηρώντας ένα σφιχτό προγραμματισμό που εξασφαλίζει την έγκαιρη τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στις σχολικές αίθουσες πριν από το σχολικό κουδούνι του Σεπτέμβρη. Ειδικότερα, στις 5 με 6 Σεπτεμβρίου αναμένεται η διενέργεια προσλήψεων αναπληρωτών. Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν κάποιες μέρες στη διάθεσή τους ώστε να απευθυνθούν στις διευθύνσεις εκπαίδευσης και στις περιφερειακές διευθύνσεις για την τοποθέτησή τους στα σχολεία πριν από την 11η Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο πάνω από 100.000 εκπαιδευτικοί υποβάλλουν αίτηση για μία θέση αναπληρωτή. Πέρσι, σύμφωνα με στοιχεία του αιρετού Νεκτάριου Κορδή, προσελήφθησαν καθ’ όλη τη σχολική χρονιά 31.300 αναπληρωτές, ενώ το πρώτο κύμα του Σεπτέμβρη άγγιξε τις 19.480 προσλήψεις.

Φέτος, ο αριθμός των αιτήσεων ήταν ιδιαίτερα αυξημένος, λόγω της προκήρυξης του ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή. Σύμφωνα με στοιχεία της προηγούμενης ηγεσίας, περίπου 40.000 εκπαιδευτικοί και προσωπικό κατέθεσαν τα χαρτιά τους για τους 4.500 μόνιμους διορισμούς και σε ορισμένες περιπτώσεις η αύξηση στη συμμετοχή άγγιξε ακόμα και το 50%, όπως στην περίπτωση του Ειδικού και Βοηθητικού Προσωπικού. Σχετικά με τους διορισμούς, η πολιτική ηγεσία έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωσή τους, με τους οριστικούς πίνακες να αναμένονται στο τέλος του έτους.

Καθυστέρηση

Σύμφωνα με το νόμο Γαβρόγλου, έως τις 23 Αυγούστου θα έπρεπε να έχουν ανακοινωθεί οι οριστικοί πίνακες βάσει της νέας μοριοδότησης που οριζόταν στο νόμο που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2019, διαφορετικά οι προσλήψεις αναπληρωτών θα διενεργούνταν με τους τελευταίους εγκεκριμένους από το ΑΣΕΠ πίνακες κατάταξης. Ενδεικτικό της καθυστέρησης στις διαδικασίες είναι ότι μέχρι πρότινος δεν είχαν κοινοποιηθεί ούτε οι προσωρινοί πίνακες, για τους οποίους θα ακολουθούσε η διαδικασία των ενστάσεων που θα οδηγούσε στους οριστικούς πίνακες. Η νέα πολιτική ηγεσία, βάσει νόμου, θα διενεργήσει τις προσλήψεις βάσει των πινάκων του διδακτικού έτους 2018-2019, όπως προβλέπει ο νόμος 4589/2019.

«Με δεδομένο ότι οι πίνακες αυτοί έχουν εγκριθεί από το ΑΣΕΠ, κατόπιν του προβλεπόμενου ελέγχου νομιμότητας, και ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση από το ΑΣΕΠ νέων πινάκων κατάταξης του Ν. 4589/2019, η ισχύς των εγκεκριμένων πινάκων θα παραταθεί, με σεβασμό στις αρχές της νομιμότητας, αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Ο νόμος Γαβρόγλου που προέβλεπε νέο σύστημα μοριοδότησης θα έφερνε τεράστιες ανατροπές στους πίνακες κατάταξης και εν συνεχεία πρόσληψης των αναπληρωτών. Η διατήρηση των περσινών πινάκων ουσιαστικά δεν φέρει καμία αλλαγή σε σχέση με πέρσι στη σειρά κατάταξης, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την έγκαιρη τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στα σχολεία, χωρίς πιθανές καθυστερήσεις.

Οι περσινοί πίνακες δεν είναι επικαιροποιημένοι με την προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2018-2019. Οσοι πέρσι αποκλείστηκαν από τη διαδικασία για τυπικούς λόγους και όχι για λόγους προσόντων, δεν θα καταφέρουν ούτε φέτος να ενταχθούν στις προσλήψεις, ενώ σημειώνεται ότι στην περίπτωση του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, οι δηλώσεις για τις περιοχές προτιμήσεων αφορούν την περιφέρεια στην οποία προσελήφθησαν την προηγούμενη χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της έγκαιρης τοποθέτησης εκπαιδευτικών αποτελεί ένα από τα πιο καυτά ζητήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση από την πρώτη μέρα ανάληψης της εξουσίας. Μάλιστα, σε πρόσφατο νομοσχέδιο, κατατέθηκε και ψηφίστηκε ρύθμιση που προβλέπει την εξασφάλιση των πιστώσεων για την απασχόληση εκπαιδευτικών, η οποία είναι αναγκαία για την κάλυψη των αναγκών σε αναπληρωτές καθηγητές με την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Ειδικότερα, προβλέπεται η χρήση πόρων του εθνικού σκέλους Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου η χρονιά να μπορέσει να ξεκινήσει με πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού των αναπληρωτών.

Τέλος, στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας υπογραμμίζεται ότι έχει ολοκληρωθεί και η διανομή των βιβλίων στα σχολεία όλης της χώρας.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

– Εκδοση Διαπιστωτικής Πράξης παράτασης ισχύος των εγκεκριμένων πινάκων 2018-2019 (24/8).
– Εκδοση πρόσκλησης υποβολής προτιμήσεων (μέχρι 28/8).
– Υποβολή περιοχών προτίμησης στο ΟΠΣΥΔ και για τα μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (28/8 – 2/9).
– Καταληκτική ημερομηνία καταγραφής λειτουργικών κενών από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στο ΟΠΣΥΔ (3/9).
– Διενέργεια προσλήψεων Αναπληρωτών (5/9 – 6/9).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...