Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιληψία ... - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
1 Αυγούστου 2019

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιληψία ...

Η επιληψία είναι μια κατάσταση που προκαλεί ασυνήθιστη ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο και προκαλεί επιληπτικό σοκ.


Οι επιληπτικές κρίσεις αυτές καθαυτές δεν είναι επικίνδυνες και διαρκούν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Αλλά θα μπορούσατε να τραυματιστείτε εάν τις πάθετε κατά την οδήγηση ή την άσκηση άλλης δραστηριότητας.
Η επιληψία επηρεάζει τους ανθρώπους διαφορετικά. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να βρείτε τη σωστή θεραπεία για να διατηρήσετε τις κρίσεις σας υπό έλεγχο.

Τι προκαλεί επιληψία;

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι για το τι προκαλεί επιληψία στους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά υπάρχουν συνθήκες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο που θα μπορούσαν να κάνουν πιο πιθανό να κάνετε επιληπτική κρίση, όπως:
 • Σοβαρά τραύματα στο κεφάλι
 • Εγκεφαλικά επεισόδια και αιμοφόρα αγγεία
 • Όγκοι
 • Αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου
 • Εγκεφαλικές λοιμώξεις


Η επιληψία μερικές φορές κληρονομείται. Ένα ή περισσότερα γονίδια μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στον εγκέφαλο που προκαλούν επιληπτικές κρίσεις.

Ποιοι είναι οι τύποι επιληπτικών κρίσεων;

Οι γιατροί ταξινομούν τις επιληπτικές κρίσεις με βάση το πού στον εγκέφαλό σας ξεκινούν και ποια συμπτώματα προκαλούν. Μπορεί να ακούσετε ότι ο γιατρός σας χρησιμοποιεί έναν από αυτούς τους όρους όταν σας μιλάει για την επιληψία σας:
 1. Οι εστιακές επιληπτικές κρίσεις ξεκινούν από τη μία πλευρά του εγκεφάλου σας.
 2. Κινητικές: Μπορούν να εμφανίζουν τινάγματα, μυϊκή δυσκαμψία, τονική στροφή του κορμού, της κεφαλής ή του βλέμματος.
 3. Αισθητικές: Παράξενα αισθήματα από διάφορες αισθήσεις που δεν αντιστοιχούν σε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως αίσθημα ηλεκτρισμού, καυσαλγίας, φωτοψίες («φωτάκια που αναβοσβήνουν»), θορύβους κλπ.
 4. Ψυχολογικές: Επίμονες μνήμες καταστάσεων ή συναισθημάτων τις οποίες ο ασθενής βιώνει όχι ευχάριστα κλπ.
 5. Σύνθετες (επηρεάζεται το επίπεδο της συνείδησης): Κυρίως εκδηλώνονται με αυτοματισμούς, δηλαδή, μυζητικές ή μασητικές κινήσεις, κινήσεις αμηχανίας των δακτύλων, άσκοποι μικροβηματισμοί «πέρα-δώθε», καθώς και άλλες ακούσιες αλλά συντονισμένες κινήσεις.


Στις γενικευμένες συμμετέχει όλος ο εγκέφαλος.

Grand Mal ή Γενικευμένη Τονικο-κλονική Κρίση

Είναι η πιο συνηθισμένη και η πιο έντονη, γι’ αυτό και για τον πολύ κόσμο είναι σχεδόν συνώνυμη με την επιληψία. Ξεκινά με απώλεια της συνείδησης καbbk-GMι και συνήθως ακολουθεί πτώση στο έδαφος. Στη συνέχεια ο ασθενής εμφανίζει έντονη σύσπαση όλων των μυών του σώματος.

Αφαιρετικές κρίσεις ή «Αφαιρέσεις»

Οι κρίσεις αυτές χαρακτηρίζονται από μια πολύ σύντομη (διάρκειας λίγων δευτερολέπτων) απώλεια της συνείδησης χωρίς κανένα άλλο σημάδι. Όπως με το να κοιτά ο ασθενής στο άπειρο με το βλέμμα απλανές. Είναι πιο συχνό σε παιδιά.

Μυοκλονικές κρίσεις

Εδώ συνήθως δεν έχουμε απώλεια της συνείδησης, ίσως έχουμε μια μικρή «θόλωση» της συνείδησης. Χαρακτηρίζονται από σποραδικά, μεμονωμένα «τινάγματα» χεριών, ποδιών ή προσώπου.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να σας κάνουν να κινηθείτε, να έχετε ασυνήθιστα συναισθήματα ή και τα δύο. Συνήθως δεν αντιλαμβάνεστε μία κρίση, μα όταν συμβαίνει αυτό:
 1. Κοιτάτε «στο διάστημα»
 2. Δεν είστε σίγουροι για το πού βρίσκεστε
 3. Έχετε σπασμούς στα χέρια και τα πόδια σας
 4. Τρίβετε τα χέρια σας, δαγκώνετε τα χείλη σας ή κάνετε άλλες ασυνήθιστες κινήσεις
 5. Παρατηρήστε περίεργες μυρωδιές, γεύσεις, ήχους
 6. Νιώθετε περίεργα γενικά


Αυτά τα προβλήματα μπορεί να διαρκέσουν από μερικά δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τα ίδια συμπτώματα τα οποία αντιλαμβάνονται.

Πώς γίνεται διάγνωση;

Αν νομίζετε ότι έχετε επιληψία, ξεκινήστε με μια επίσκεψη στο γιατρό σας. Μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό για διαταραχές του εγκεφάλου, που ονομάζεται νευρολόγος.
Ο γιατρός σας θα θέσει ερωτήσεις σχετικά με τις κρίσεις σας, όπως:
 1. Πότε είχατε την πρώτη εμπειρία σας
 2. Τι κάνατε πριν συμβεί
 3. Τι νιώσατε
 4. Το νιώσατε κι άλλη φορά
 5. Ήσασταν κουρασμένος ή μπερδεμένος αργότερα;


Μπορείτε να κάνετε μια νευρολογική εξέταση, μια σειρά από δοκιμές που δείχνουν πόσο καλά λειτουργεί ο εγκέφαλός σας και το υπόλοιπο νευρικό σας σύστημα. Ο γιατρός σας θα ελέγξει τα εξής:
 1. Την ικανότητα για περπάτημα
 2. Αντανακλαστικά και συντονισμός
 3. Μυς
 4. Αισθήσεις
 5. Δυνατότητα σκέψης


Άλλες εξετάσεις που μπορεί να προτείνει ο γιατρός σας για να μάθετε εάν έχετε επιληψία:
 • EEG: Ελέγχει για προβλήματα με την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλό σας.
 • Εξετάσεις αίματος: Αναζητούν σημάδια λοιμώξεων και άλλα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις.
 • CT (υπολογιστική τομογραφία): Είναι μια ισχυρή ακτινογραφία που κάνει λεπτομερείς εικόνες του εγκεφάλου σας. Μια αξονική τομογραφία μπορεί να βρει άλλες αιτίες επιληπτικών κρίσεων, όπως έναν όγκο ή μια λοίμωξη.
 • MRI (απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού): Χρησιμοποιεί ισχυρούς μαγνήτες και ραδιοκύματα για να πάρει εικόνες του εγκεφάλου σας. Μια μαγνητική τομογραφία μπορεί επίσης να αναζητήσει προβλήματα στον εγκέφαλό σας, όπως όγκοι ή λοίμωξη.
Πηγή: iatronet.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...