Τα πρώτα θετικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες! Κλείνει η «τρύπα» - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
24 Ιουλίου 2019

Τα πρώτα θετικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες! Κλείνει η «τρύπα»

Αν και αρχικά θορύβησαν οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως για φέτος υπάρχει κίνδυνος απόκλισης του ελληνικού δημοσιονομικού χώρου περί τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το στόχο του 3,5% κι άλλα τόσα για το 2020, φαίνεται ότι αυτή η «τρύπα», τουλάχιστον για φέτος, μοιάζει να «σβήνει».

Βλέποντας κανείς τη συνολική εικόνα, όπως συζητήθηκε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα με τους επικεφαλής των Θεσμών αλλά και στη συνέχεια με τα τεχνικά κλιμάκια, που παραμένουν εδώ, οι δύο πλευρές μοιάζουν να τα βρίσκουν ως προς το 2019.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές κοντά στη διαδικασία που επικαλείται το iefimerida.gr, οι έως τώρα συζητήσεις τείνουν στο ότι για φέτος δεν θα υπάρξει πρόβλημα ως προς την τήρηση του στόχου, τουλάχιστον τέτοιο πρόβλημα που να καθιστά «πολεμική» την ατμόσφαιρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών «χτενίζουν» σε καθημερινή βάση τα στοιχεία που παίρνουν από την ελληνική πλευρά κι όχι μόνο αυτά που αφορούν στις διατάξεις, οι οποίες θα αποτελέσουν τον πυρήνα του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου (ΕΝΦΙΑ, 120 δόσεις), αλλά κι εκείνες που έπονται.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, όπου ουσιαστικά οι υπηρεσίες στις Βρυξέλλες θα υπολειτουργούν λόγω θερινών διακοπών, η Αθήνα θα συνεχίσει να ενημερώνει για τις διατάξεις του μεγάλου φορολογικού, το οποίο θα συνοδεύσει τον Προϋπολογισμό του 2020 και το οποίο θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος των εξαγγελιών στη ΔΕΘ στις 7 Σεπτεμβρίου.

Μια εβδομάδα αργότερα, γύρω στις 14 Σεπτεμβρίου, θα αρχίσουν να φτάνουν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες για την 4η αξιολόγηση, η οποία είναι προφανές ότι θα έχει στο επίκεντρο το δημοσιονομικό σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς. Λίγες ημέρες αργότερα, άλλωστε, στις 7 Οκτωβρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, όπου εκεί θα πρέπει να αποτυπωθεί επισήμως (και) ο φορολογικός σχεδιασμός του 2020.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο συγκλίνουν στο ότι οι πρώτες εντυπώσεις από τις κινήσεις της κυβέρνησης είναι θετικές, ειδικά στο μέτρο που δείχνουν να εξυπηρετούν το φιλο-αναπτυξιακό πλάνο που έχει εξαγγελθεί.

Αν μάλιστα η κυβέρνηση καταφέρει να «τρέξει» νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις, που θα πιστοποιούν αυτήν την προσήλωση, ως το Eurogroup του Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, τότε το κλίμα θα είναι θετικό και ως προς τις ελαφρύνσεις που σχεδιάζονται. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση «τα νούμερα θα πρέπει να βγαίνουν».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...