Μητροπολίτης Κίτρους για τον ιερέα που δεν κοινώνησε ΑμεΑ: «Ηταν νέος, τα έχασε» - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
31 Ιουλίου 2019

Μητροπολίτης Κίτρους για τον ιερέα που δεν κοινώνησε ΑμεΑ: «Ηταν νέος, τα έχασε»


«Δεν υπάρχει καμία διάθεση ρατσισμού από τον ιερέα. Απλά αιφνιδιάστηκε. Σε κάθε περίπτωση, ο ιερέας θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός» αναφέρει ο μητροπολίτης Κίτρους

Με τη δικαιολογία ότι «δεν καταλαβαίνουν», στρατιωτικός ιερέας αρνήθηκε να κοινωνήσει ΑμεΑ, σύμφωνα με την καταγγελία των συνοδών τους.Το περιστατικό, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, συνέβη την Κυριακή 28 Ιουλίου στην κατασκήνωση «Νηρηίδες», στη Λεπτοκαρυά Πιερίας και όπως αναφέρουν οι συνοδοί «όταν επιτέλους ήρθε η ώρα να κοινωνήσουν τα παιδιά μας, ο παπάς αρνήθηκε να τα κοινωνήσει, με τη δικαιολογία ότι δεν αντιλαμβάνονται».

Σε αποκλειστική δήλωση στο ethnos.gr, ο μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος, με τον οποίο επικοινώνησε αμέσως ο ιερέας, σημειώνει ότι πρόκειται για στρατιωτικό ιερέα που δεν ανήκει στη Μητρόπολη αλλά στη Θρησκευτική Υπηρεσία Στρατού.

Όπως τονίζει ο μητροπολίτης «δεν προηγήθηκε καμία συνεννόηση με τον ιερέα γιατί σ’ αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ειδικός χειρισμός. Έπρεπε από την προηγούμενη μέρα ή έστω το πρωί της ίδιας μέρας να προηγηθεί επικοινωνία των υπευθύνων με τον ιερέα, ως όφειλαν. Ο ιερέας ήταν άπειρος και τα έχασε εκείνη την ώρα γιατί δεν είχε ανάλογη πείρα. Οι ιερoί κανόνες απαγορεύουν να δίνουμε τη Θεία Κοινωνία σε ανθρώπους που δεν είμαστε σίγουροι ή βέβαιοι ότι θα την καταπιούν. Δεν υπάρχει καμία διάθεση ρατσισμού από τον ιερέα. Απλά αιφνιδιάστηκε.

Σε κάθε περίπτωση, ο ιερέας θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός γι’ αυτό και άμεσα θα υπάρξει δική μου επικοινωνία με τους υπεύθυνους για να λυθεί η οποιαδήποτε παρεξήγηση. Η Εκκλησία δεν κάνει εξαιρέσεις, αγκαλιάζει και αγαπάει όλους τους ανθρώπους» καταλήγει ο μητροπολίτης.

Ανακοίνωση εξέδωσε για το θέμα και η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, η οποία καταδικάζει κάθε φαινόμενο κοινωνικού αποκλεισμού στη Λειτουργική Ζωή της Εκκλησίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σχετικά με το περιστατικό που συνέβη την Κυριακή 28 Ιουλίου κατά τη Θ. Λειτουργία στον Ιερό Ναό των ΚΑΑΥ Λεπτοκαρυάς, από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος τονίζεται ότι η ένταξη των ΑμεΑ και όλων των ατόμων με ιδιαιτερότητες στην Λειτουργική Ζωή της Εκκλησίας αντιμετωπίζεται ως αδιαμφισβήτητη ποιμαντική προτεραιότητα του μητροπολίτη Γεωργίου και του κλήρου της Πιερίας. Η Εκκλησία αγκαλιάζει το διαφορετικό, το υποστηρίζει, παρέχει δικαιώματα, ευκαιρίες, προοπτικές και σέβεται κάθε ιδιαίτερο και ξεχωριστό μέλος της.

Ο μητροπολίτης Γεώργιος βρίσκεται σε επικοινωνία με τις στρατιωτικές αρχές (δεδομένου ότι ο ιερέας υπάγεται στο Σώμα των Στρατιωτικών Ιερέων), με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση.

Σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας, κάθε ιερέας φέρει την ευθύνη όχι μόνο για την προπαρασκευή (τελετουργία) της Θείας Κοινωνίας, ευθύνεται όμως και για την ασφαλή μετάδοσή της στους πιστούς, ιδιαίτερα σε ειδικές περιπτώσεις όπως βαριά ασθενείς, βρέφη, υπερήλικες, ΑμεΑ, μη ορθόδοξοι κ.ά. Γι’ αυτό και οι ιερείς που υπηρετούν σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα έχουν ανάλογη εμπειρία, την οποία δεν διέθετε ο συγκεκριμένος ιερέας.

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους δίδει μεγάλη σημασία στην προετοιμασία των Τιμίων Δώρων εκ μέρους των κληρικών για τη μετάληψη των ατόμων που εντάσσονται στις παραπάνω περιπτώσεις και γι΄ αυτό πάντα προηγείται η κατάλληλη προετοιμασία και συνεννόηση με τον ιερέα. Οι υπεύθυνοι του Κατασκηνωτικού Κέντρου «Νηρηίδες» θα έπρεπε να έλθουν εγκαίρως σε συνεννόηση με τον στρατιωτικό ιερέα, να συνεργαστούν μαζί του, για την επίτευξη των στόχων του ομαδικού εκκλησιασμού των φιλοξενουμένων ΑμεΑ και την αποφυγή της παρεξήγησης που συνέβη».

To ethnos.gr επικοινώνησε και με τον διοικητή του Κέντρου Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας, ο οποίος -όπως μας εξήγησε- δεν επιθυμεί να κάνει καμία δήλωση για το θέμα.

Η καταγγελία που αναρτήθηκε στο facebook:«Είμαστε σύνοδοι ατόμων με αναπηρίες στην κατασκήνωση Νηρηίδες στη Λεπτοκαρυά Πιερίας. Αποφασίσαμε σαν φορέας την Κυριακή 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο ένταξης των παιδιών και κοινωνικοποίησης, να πάμε να παρακολουθήσουμε τη λειτουργία της υπαίθριας εκκλησίας που βρίσκεται μέσα στα Κ. Α. Α. Υ. (Κέντρο Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας) Λεπτοκαρυάς.

Την ώρα της θείας κοινωνίας παραχωρήσαμε προτεραιότητα στους εκκλησιαζόμενους για να μην τους φέρουμε σε δύσκολη θέση και όταν επιτέλους ήρθε η ώρα να κοινωνήσουν τα παιδιά μας, ο παπάς αρνήθηκε να τα κοινωνήσει με τη δικαιολογία ότι δεν αντιλαμβάνονται.

Φτάνοντας εξοργισμένοι στην κατασκήνωση παραθέσαμε στην πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τα γεγονότα και χωρίς να χάσει χρόνο πήγε στο διοικητή της μονάδας των Κ. Α. Α. Υ. για να διευθετήσει το θέμα.

Το ζήτημα πήρε μεγάλη έκταση φτάνοντας μέχρι και τον Ταξίαρχο, ο οποίος και επισκέφθηκε την κατασκήνωση μας με σκοπό να μας γνωρίσει και να ζητήσει συγγνώμη για την απαράδεκτη συμπεριφορά του παπά.

Το κείμενο αυτό είναι μια προσπάθεια αφύπνισης της συνείδησης και ενσυναίσθησης της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με αναπηρία που αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της!

Μετά λύπης

η υπεύθυνη κ. Κασσιανή και οι σύνοδοι των παιδιών

Χρυσα Γκουμοτσιου

Γιάννης Δημητριαδης

Αυγουστινα Ρεσιτη

Έλενα Αθανασερη

Κλεοπάτρα Λασκαριδου

Σταυρούλα Παλαζη

Γεωργία Κουβρακη

Ζωή Κουριανιδου»Πηγή: ethnos.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...