Χατζηδάκης: Αυτό είναι το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ – «Δεσμεύομαι ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια» - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
22 Ιουλίου 2019

Χατζηδάκης: Αυτό είναι το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ – «Δεσμεύομαι ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια»

Μια σειρά μέτρα για την διάσωση της ΔΕΗ ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση των τιμολογίων και έτσι δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας, πραγματοποίησε ολομέτωπη επίθεση στην απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση της επιχείρησης, λέγοντας πως η κακοδιαχείριση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε στην ΔΕΗ ζημίες που υπερβαίνουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, φέρνοντάς την, στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

«Εξορθολογίζουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά στους λογαριασμούς που θα πληρώσουν. Αυτό είναι δέσμευση. Και έτσι τελειώνει και η φιλολογία των τελευταίων ημερών» είπε αρχικά ο υπουργός κ. Χατζηδάκης.

Οπως τόνισε, οι αλλαγές δεν θα οδηγήσουν σε αυξήσεις στις χρεώσεις του ρεύματος για τους καταναλωτές, διότι η νέα τιμολογιακή πολιτική θα εξισορροπηθεί χάρη στο πλεόνασμα 200 εκατ. ευρώ που έχει σχηματισθεί από τις χρόνιες χρεώσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Αυτό είναι δέσμευση της κυβέρνησης», είπε.

Οσον αφορά την διάσωση της επιχείρησης, ο υπουργός προανήγγειλε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, «κυνήγι» των στρατηγικών κακοπληρωτών και κατάργηση των ζημιογόνων δημοπρασιών ρεύματος.

Οι δύο άξονες

Όπως είπε ο υπουργός «το Σχέδιο Διάσωσης της ΔΕH που έχουμε εκπονήσει, κινείται σε δύο άξονες: αφενός στα Μέτρα Στήριξης και αφετέρου στα Μέσα Εξυγίανσης»

Ως προς τα Μέτρα Στήριξης, είπε:
1. Θα διαπραγματευθούμε για να μεγαλώσει η ΔΕΗ, για να αυξηθεί το μερίδιο της, γιατί μόνον έτσι θα επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο. Το 50% της αγοράς που συμφώνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να έχει η ΔΕΗ, σημαίνει πως πρέπει να χάσει τέσσερα εκατομμύρια πελάτες.

2. Κατάργηση των ΝΟΜΕ. Δεν είναι δυνατόν η εταιρία να πουλάει κάτω του κόστους και να δουλεύει υπέρ των ανταγωνιστών της.

3. Κλείσιμο του θέματος των τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τα χρήματα αυτά να αποδοθούν στη ΔΕH, διότι θα αποτελέσουν μια σημαντική ένεση ρευστότητας.

4. Συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές αρχές για τους πόρους από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, που επίσης πρέπει να αποδοθούν άμεσα.

5. Ενθαρρύνουμε τη μετάβαση της ΔΕH προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες –για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά για να στηρίξουμε την ίδια την επιχείρηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Το μερίδιο αγοράς που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ είναι ελάχιστο, περίπου 2,9% και αποτελεί ντροπή, σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις στις ΑΠΕ.

Για τα Μέσα Εξυγίανσης, ο κ. Χατζηδάκης είπε:
1. Προχωρούμε με ένα νέο business plan από τη νέα διοίκηση, που όπως είπε θα οριστεί εντός της εβδομάδας. Βασικός πυλώνας του θα είναι η σταδιακή μετάβαση της εταιρίας στη μετά λιγνίτη εποχή.

2. Δρομολογούμε τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕH στον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα. Έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕH θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από τη μερική ιδιωτικοποίησή του.

3. Εξορθολογίζεται η τιμολογιακή πολιτική της ΔEΗ.

4. Στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του προσωπικού, ώστε να επιλυθούν ουσιώδη προβλήματα στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων και να έχουμε μια δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή.

5. Ενίσχυση ρευστότητας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρία. Για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας θα υπάρχει πάντοτε ειδική μέριμνα, εναρμονισμένη άλλωστε με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών – άλλη μια σημαντική ένεση ρευστότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...