48ο Φεστιβάλ Ολύμπου: Η «Μήδεια» του μύθου και οι παραστάσεις της στο μαγευτικό τοπίο των Λειβήθρων. - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Breaking
23 Ιουλίου 2019

48ο Φεστιβάλ Ολύμπου: Η «Μήδεια» του μύθου και οι παραστάσεις της στο μαγευτικό τοπίο των Λειβήθρων.


Στο μαγευτικό τοπίο τού Αρχαιολογικού Πάρκου των Λειβήθρων ανέβηκε η παράσταση της «Μήδειας», το τριήμερο 20, 21 και 22 Ιουλίου, σε σκηνοθεσία Χάρη Αμανατίδη. Η θεατρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

Επιλογή τού σκηνοθέτη, η παράσταση να είναι στηριγμένη όχι μόνο στο κείμενο του Ευριπίδη αλλά και ιδωμένη μέσα από τις ερμηνευτικές ματιές δύο σπουδαίων θεατρικών συγγραφέων, του Γάλλου Ζαν Ανουΐγ και του Γερμανού Χάινερ Μύλλερ. Γι’ αυτό και το τελικό αποτέλεσμα καθήλωσε τους θεατές δημιουργώντας μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα.

Μήδεια, ένα όνομα που κανείς δεν δίνει στο παιδί του.

Όπως αναφέρει ο Σκηνοθέτης, Χάρης Αμανατίδης, «Αιώνες τώρα συνεχίζει να ακούγεται σαν αποτρεπτικό παράδειγμα ή για να περιγράψει κάτι ανοίκειο, παράλογο, ανήκουστο, τρομακτικό. Και μόνο στο άκουσμα του ονόματος «Μήδεια», όλοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος του τρόμου που κουβαλά.
Τι οδήγησε όμως τη Μήδεια στο φρικτότερο όλων των εγκλημάτων; Το πάθος; Η ζήλεια; Η εκδίκηση; Ο έρωτας; Η καταγωγή της; Η θρησκεία της; Η τρέλα της; Η εγκατάλειψη; Το αδιέξοδο; Η μοναξιά; Και τι μπορεί να σημαίνει για τον σημερινό άνθρωπο ο μύθος της Μήδειας, το όνομα Μήδεια; Τι αντιστοιχίες και σημεία επαφής υπάρχουν με τη «λογική» και το υποσυνείδητο του σύγχρονου ανθρώπου ώστε να καθιστούν τον μύθο και σήμερα κοινωνικά λειτουργικό;
Αυτά τα ερωτήματα θέτει η παράστασή μας. Στηριγμένη στα κείμενα των Ευριπίδη, Ανουΐγ, Μύλλερ, που προσεγγίζουν το θέμα μας φωτίζοντάς το μέσα από την οπτική των τριών διαφορετικών εποχών τους αλλά και τη διαφορετικότητα των αισθητικών και ιδεολογικών προσεγγίσεων καθενός.
Το όμορφα απόκοσμο τοπίο των Λειβήθρων, η αίσθηση της άκρης τού κόσμου, το μετέωρο του βουνού και του έναστρου ουρανού επιδρούν καταλυτικά στο μετέωρο βήμα τής Μήδειας ανάμεσα στην Αγάπη και στο Μίσος, στη συγχώρεση και στην εκδίκηση, στη ζωή και στον θάνατο», αναφέρει στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης.  

Συντελεστές τής παράστασης.

Το έργο, που ανέβασε το Θέατρο «Πήγασος», σκηνοθέτησε, όπως προαναφέρθηκε, ο Χάρης Αμανατίδης, στα σκηνικά / κοστούμια η Ελισάβετ Χαΐλατζίδου, στη μουσική η Νατάσα Ιωαννίδου. Βοηθός σκηνοθέτη, η Σοφία Αγαθαγγελίδου, στους φωτισμούς ο Κώστας Παπουτσίδης, στους χειρισμούς φώτων & ήχου ο Κώστας Παπαδόπουλος ενώ στο μακιγιάζ η Όλγα Παπανάκου.
Τους ρόλους ερμήνευσαν η Δανάη Αμανατίδου, η Αγαθή Τζάρτζα, η Σοφία Αγαθαγγελίδου, ο Διονύσης Ζαρώτης και η Νατάσα Ιωαννίδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κεντρί σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...